煤氣爐花曬冷熱水開關 更換問題

最普通扭扭獨立開關冷熱水 (左邊凍水 右邊熱水)
其實係唔係要換 用左20年 聽人講入面好似波子咁 管住出水量  會蝕扭到最大其實入面未開哂  係唔係咁?

最普通扭扭獨立開關冷熱水 (左邊凍水 右邊熱水)
其實係唔係要換 用左20年 聽人講入面好似波子咁 管住出水量 ...
yipyipfung 發表於 2019-1-12 11:31

要睇你住嗰個屋苑水質如何? 一般香港的屋苑水質都係麻麻地的,平時有用開濾水器就知啲水質如何? 所以水龍頭入面個陶瓷芯因為用左成20年,會因為啲水架雜質而整到個陶瓷芯塞塞地,影響出水,所以到時只要更換同一型號的陶瓷芯就可以解決問題了!

陶瓷芯姐係邊度?
同埋屋企冇裝過濾器啵

https://www.hkepc.com/forum/view ... 8934&highlight=

花灑左右擰的水龍頭應該係類似這樣水龍頭蕊, 換左好像全新一樣

花灑左右擰的水龍頭應該係類似這樣水龍頭蕊, 換左好像全新一樣 ...
ANWKLO 發表於 2019-1-12 12:19

如家中有老人家就直接換拉桿式,左扭右扭佢地辛苦架

如家中有老人家就直接換拉桿式,左扭右扭佢地辛苦架
whitechunk 發表於 2019-1-12 17:19

當然, 我唔係老人家換左拉桿式都覺得方便的

我個花灑出水係雙開 蕊係邊?

yipyipfung 發表於 2019-1-13 13:36

拆開把手就見到了,用士巴拿卡住六角型部份就可以鬆出來更換。

via HKEPC Reader for Android

yipyipfung 發表於 2019-1-13 13:36

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊