[減少廢物、物盡其用] 連接和改裝電筒?

家中有兩三支無牌子的鋁合金電筒。
由於每支只能入一至兩粒AA電芯,單一支用係唔算好光的。
我唔想製造垃圾,因此希望把幾支合體變成壹支長的。
長D入多D電芯就可以改用輸出大D的 LED 光源。

請教各位師兄知唔知邊度揾到有適合配件連接呢?
這不是普通水喉,去五金舖唔知點揾。
我估要一條空心管,兩端都係母頭的,不過唔知咩名稱。
Thanks!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要合用我諗無

厘種電筒有用簡單電子零件(兩粒3極管及電感)升壓,因用一般亮度5mmLED,從1粒或2粒電芯加至3粒電芯(4.5V),個電路可能會配合唔倒。
想光D可不要原來LED及原有PCB,改用1粒8mm 0.5W~0.75W 超亮LED,係鴨街買或去淘。
1. 唔想搞電路可用3粒AA電(4.5V)串1粒10/12歐限流電阻,駁長電筒身,但效率低較浪費電。
2. DlY 整塊電路板,用原來電筒身,只鑽大中孔,用升壓IC如BL8530(人仔0.25/粒)將原來1.5V或3V升至3.3V接8mm超亮LED。

參考電路如下圖1N5819可用1N4148,电感用22uH~33uH都得,我係拆慳電膽D电感黎用,因輸出只約百幾mA電流,電容夠細隻就得22~47uF都得
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

改用1粒8mm 0.5W~0.75W 超亮LED
diputs 發表於 2019-1-12 20:25

如果我能駁長電筒身,我會考慮跟你咁改。

最簡單,最有效,最冇技術要求既,就係送左比人,再拎錢買過一支長款手電....

自己買鋁通做電筒柄,效益奇低
1.買料係唔會續寸賣,用剩同樣浪費,價錢未必平過買支新長柄電筒;
2.自身要有車床至可車牙,筒身是跟電池長度tailor make;

看樓主的電筒尾彈簧已氣化,亦不是貴價貨式,一係淘網店找找,或用得照用吧

家中有兩三支無牌子的鋁合金電筒。
由於每支只能入一至兩粒AA電芯,單一支用係唔算好光的。
我唔想製造垃 ...
BEpsilon 發表於 2019-1-12 17:52

就將現成呢兩支頭尾駁長(加個配件(兩邊內牙)
咁樣唔知得唔得呢?

最簡單,最有效,最冇技術要求既,就係送左比人,再拎錢買過一支長款手電....
billyck2 發表於 2019-1-13 22:48

無法成功 DIY 的後果就係如你講咁

又唔使棄置嘅,有心整一定整到。
可唔可以頭尾,用焊锡接合?