[教學] 幫Goot 大號吸錫泵 換O-RING

幫Goot 大號吸錫泵 換O-RING

自從買左HAKKO 吸錫泵之後.. 這把GOOT 已經被打入冷宮,
HAKKO 吸錫泵令我 第一次令我感受到什麼叫做正常的吸錫泵...
果枝GOOT就算我點補油入去果果O-RING 位置, 用唔夠幾次好快就吸力變弱...
我留意到原裝的O-RING 旁邊有大量虛位... 懷疑係虛位導致綴吸時O-RING 會因移動時出現O-RING 變形而嚴重漏氣

最後動手幫把GOOT換上合適的 O-RING後, 變得非常可靠... 就算唔加油都唔會再漏氣

原裝是下圖的樣子, 存在大量虛位

拆下後的樣子...黑的是原裝的2.4MM, 綠的是新買的3.2MM

裝上3.2MM 的發現仍有虛位..在沒有重新加油入去的情況下, ..用指頭頂住吸口, 測試吸錫時支彈弓每幾秒就慢慢向上移少少...說明仍會慢慢漏氣.但明顯比2.4MM 的一下到頂改善了好多

最後裝上4MM 的...完全係FIT SIZE 了..冇重新加油入去的情況下, 用指頭頂住吸口, 測試吸錫時支彈弓冇移動..說明密封性能良好..不會漏氣.

好明顯原裝果果O-RING 係配錯左...
外徑的上下位置有虛位.而內徑內的位置同樣有大量虛位..  
18MM 外徑, 4MM線徑的 O-RING 先係呢把吸錫器的PERFECT MATCH 黎

建議有呢件工具的CHING 必換, 因為換左之後真係兩個世界...

回覆 1# kamcm

開心大發現!
好多年前,我試過買過支goot PX-201辣雞,覺得唔好用,最後發覺係個咀太尖,一焊嘢就跌溫。給果換了個粗咀,就變成第二個世界⋯⋯

開心大發現!
好多年前,我試過買過支goot PX-201辣雞,覺得唔好用,最後發覺係個咀太尖,一焊嘢就 ...
vtrchan 發表於 2019-1-13 13:21

好多時都係一D 唔起眼的小配件令到D 產品大打折扣..

電動拉釘轉接頭果果導咀就係例子... 唔知點解天朝出品的導咀會設計到帶螺絲紋果邊孔徑特別大.

拉斷304 釘時... 因為慣性作用力+ 導咀虛位 令到枝芯有機會發左入去三爪之間的空隙.. 造成不能退釘的情況

我一開始去TB 買果D 10蚊人仔左右的手動拉釘鉗(送幾個導咀果D CHEAP 野), 諗住搏佢果導咀有機會會正常...即兩邊兩邊孔徑一樣..
點知試左幾間都係一樣...同樣係帶螺絲紋果邊孔徑特別大

之後去TB再買幾蚊到4到5蚊人仔一個的導咀... 前後試左5間鋪..
最後先成功搵到一間鋪係賣正常的導咀, 即導咀兩邊孔徑一樣...

有需要可問我拿LINK..

我都有支十幾年前買的GS100,呢支野都幾好用架,個膠圈都係鬆的,但以前只要洗乾淨加雪油都唔會漏氣,依家唔得囉,個膠圈開始有D硬

剛才都試過5秒漏晒氣
返而未用過的A貨沒有漏氣

我都有支十幾年前買的GS100,呢支野都幾好用架,個膠圈都係鬆的,但以前只要洗乾淨加雪油都唔會漏氣,依家唔得 ...
wyhui5124 發表於 2019-1-13 19:30

我有兩支 Pro'sKit 吸錫泵,唔同 model ,一支膠圈非常 fit 包密晒,一支就好似樓主咁鬆鬆下,但都無漏氣問題,用得耐拆出黎抹乾淨條管同膠 ring d 殘錫,又回復新既一樣。

我都有支十幾年前買的GS100,呢支野都幾好用架,個膠圈都係鬆的,但以前只要洗乾淨加雪油都唔會漏氣,依家唔得 ...
wyhui5124 發表於 2019-1-13 19:30

未換o-RING 前...
加一層厚厚的雪油真係做到唔漏氣, 但前題係唔好拿黎吸錫....  
一旦一吸完兩三次錫,  就變成唔駛一秒就漏哂氣..
我換完O-RING 之後... 就即使吸完幾十次錫之後... 都仲長HOLD 到唔會漏氣