陳年老積如何清理?

坐廁底陳年老積, 如何變白?

用棉花濕漂白水達上去, 幾個鐘頭之後沖水

唔知有幾陣年,可以試吓呢隻。
屋企人話每年大掃除用佢,都可以將磁磚、洗手盆邊嘅罅位水垢積及霉點 "嗱" 乾淨。

有人話用毛巾浸漂白水或哥士的,然後噏喺發黒(霉)位置。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知有幾陣年,可以試吓呢隻。
屋企人話每年大掃除用佢,都可以將磁磚、洗手盆邊嘅罅位水垢積及霉點 "嗱"  ...
dcc2000 發表於 2019-1-13 00:04

呢隻淨講去黑霉係稍遜於漂白水原液,但無乜味同用完之係少咗翻發就真係唔錯。屋企試過有啲位用漂白水原液都會翻發,用咗佢就反而無。

呢隻淨講去黑霉係稍遜於漂白水原液,但無乜味同用完之係少咗翻發就真係唔錯。屋企試過有啲位用漂白水原液 ...
高登阿伯 發表於 2019-1-13 00:20

天花板得唔得? 我呢度一到春天就發霉, 好煩.
試過油過天花, 1-2年後又番發...

試過油過天花, 1-2年後又番發... ...
icemanh 發表於 2019-1-13 01:18

天花未試過,我只係用係馬桶邊厠所地下同牆身。

但本身唔係啲泡咁稠,我估上唔到好耐就倒滴晒。

用漂白水敷過夜,第二天就“令立立“。

via HKEPC Reader for Android

打左佢, o即過膠/重新抆英泥好過啦 ...

試過油過天花, 1-2年後又番發... ...
icemanh 發表於 2019-1-13 01:18

呢隻去黑霉液同原液漂白水都可以, 可是潮濕天氣同下雨天時, 天花板好易翻發, 2~3月又要用漂白水或去黑霉液處理, 好煩, 頂唔順, 幾年前diy 假天花板, 真係一勞永逸, 舊年年尾打開天花板睇過, 完全冇黑霉

謝謝樓上. will try try...