飛記t5LED燈架代替T8光管

去鴨街行一𨍭, 發現飛記4呎T5LED燈架一支$40唔駛. 有啲心郁換假天花上面嘅T8光管
想問吓咁嘅價錢抵唔抵? 光度同光管比較足唔足夠?

另外有關接線問題, 現時係三支T8 手扡手 放咗上燈槽(光線打上天花板再反射出嚟) 再駁去牆上嘅單位燈掣.
如果想先換一支試用, 係未照跟舊接線?

謝謝

我以前T8,4呎有starter果種行2支,用P記T8 LED改線行一支都光到爆,全屋換電費每月少一舊

請問led 管係咪係唔興用獨立電子牛,趨勢轉晒一體化led管?
LED 管T5還是T8普及?

我以前T8,4呎有starter果種行2支,用P記T8 LED改線行一支都光到爆,全屋換電費每月少一舊 ...
hellolo 發表於 2019-1-22 13:16

LED光亮啲? 見LED好似冇光管冇咁柔和. C 姐有冇咁嘅感的?

請問led 管係咪係唔興用獨立電子牛,趨勢轉晒一體化led管?
LED 管T5還是T8普及? ...
tmp111 發表於 2019-1-23 08:20

我宜家睇緊一體化led管.
先前問過LED光管(套入原有光管架果種), 好似仲貴!
我估T5比較普及, 反正都係差唔多長度同LED數量. 冇必要做咁粗.

回復 3 #tmp111

其實全部led光管都係內置牛,因為牛內置咗,所以好多都會設計做一體化,費時做分體式俾人裝落舊支架出問題
T8分體led管,支架入面係冇牛架
不過亦有部份t8 led support傳統光管嘅支架,唔駛cut牛,只拆starter就得

用t5定t8我覺得係睇入電線位
燈槽的話就t5 t8都得,但一體式會方便過t8分體
天花的話通常都用t8(底部入線)

回復 tmp111

其實全部led光管都係內置牛
T8分體led管,支架入面係冇牛架
不過亦有部份t8 led support傳統 ...
C-Leung 發表於 2019-1-23 09:49

多謝 C 姐 嘅分析

回復 7 #rhino

I am 師兄

如果想先換一支試用, 係未照跟舊接線?
對,你可以揀最尾果條t8,cut線駁t5 led

我係tb買led T5一體式光管放燈槽, 它設計一支可接一支, 另加接線駁轉彎位, 17元人仔一支14瓦-1.2米, 扺唔扺?

我係tb買led T5一體式光管放燈槽, 它設計一支可接一支, 另加接線駁轉彎位, 17元人仔一支14瓦-1.2米, 扺唔扺 ...
eddytt 發表於 2019-1-23 11:14

抵喎! 鴨記飛利蒲4呎(約1.2m)$37。  運到香港要幾多$?可以比link ?