新買的批嘴和板手如何防鏽?

以前買了一些批嘴和板手,

新買回來的時候很歡喜,

隔了幾年再拿出來時都生鏽了,

心愛的工具變成這樣有點心痛。

現在借裝修之名全都換過新的,

新買的工具怎樣做防鏽處理比較好?謝謝!

除銹其實唔複雜,茄汁/鋼絲刷/砂紙……etc,已經可以,係辛苦啲啫
防銹仲簡單,清潔完搽油已經可以

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

除銹其實唔複雜,茄汁/鋼絲刷/砂紙……etc,已經可以,係辛苦啲啫
防銹仲簡單,清潔完搽油已經可以

via HKEPC  ...
ka.lun 發表於 27/1/2019 08:43

請問喺什麼油?

會唔會搞到油淋淋?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

我啲表面嗰浸姐

以前買了一些批嘴和板手,

新買回來的時候很歡喜,

隔了幾年再拿出來時都生鏽了,

心愛的工具變成這樣有 ...
傑洛 發表於 2019-1-27 05:48

唔好買大陸工具,只買日本工具已經可以有效防銹

via HKEPC Reader for Android

Bosch 電批批嘴...

請問喺什麼油?  

會唔會搞到油淋淋?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4) ...
傑洛 發表於 27-1-2019 09:48

普通3合1車油已經OK

請問喺什麼油?  

會唔會搞到油淋淋?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4) ...
傑洛 發表於 2019-1-27 09:48

可以在工具表面搽D偈油,然後用雞皮紙包好,雞皮紙表面最好也抹一些偈油,然後放入膠袋內保存,噉就有雙重保護。

回覆 5# mesi

日本工具都會生鏽,
只係佢層鍍層好D而已!

回覆  mesi

日本工具都會生鏽,
只係佢層鍍層好D而已!
big_nature 發表於 2019-1-27 12:38

我願意用大陸工具幾倍嘅價錢買日本製工具