沖涼花灑唔係好夠力,究竟係要扭邊個制

用煤氣熱水爐。

廁所sink 盤下面有制都扭到最大,分別唔大。

廚房sink 盤下面都有水制,但唔知邊個打邊個,最麻煩係好緊好難扭,驚會爛。

左邊係sink盤熱水器唔關事,應該係右邊兩個。

呢d制會唔會扭得爛? 爛咗會唔會噴水?

via HKEPC Reader for Android

用煤氣熱水爐。

廁所sink 盤下面有制都扭到最大,分別唔大。

廚房sink 盤下面都有水制,但唔知邊個打邊個 ...
mesi 發表於 2019-1-27 11:23

首先拆咗條花灑喉睇下水流是否正常。
閘掣要慢慢扭,扭爆咗有機會噴水。

食水什掣長期冇開關,有機會關左後開唔到。我地做野唔會去關室內的什掣,會去水錶房關大廈個果。

點解會有兩個水閘?

點解會有兩個水閘?

mesi 發表於 2019-1-27 12:37

牆身嗰兩個可能已經閹咗。

閘掣扭唔開鬆開方法
All About Brass Gate Valve Operation

牆身嗰兩個可能已經閹咗。

skyfall 發表於 2019-1-27 13:08

廿年一手樓應該唔會閹喎

廿年一手樓應該唔會閹喎

mesi 發表於 2019-1-27 13:53

睇落唔似原本嘅水喉佈局,喉管應該改動過。
睇吓樓上師兄嗰段片,整返鬆牆上嗰個閘掣然後睇下截唔截到水就知道閘掣有冇被閹割。

回覆 9# TEAC
#1 已講咗