[操作疑難] 儲水式電熱水爐

係咪一定行13A  ?買左個智能wifi 插蘇, 貪佢可以較時間,  但只可support  10A

via HKEPC Reader for Android

係咪一定行13A  ?買左個智能wifi 插蘇, 貪佢可以較時間,  但只可support  10A

via HKEPC Reader for Andr ...
rebmup 發表於 2019-1-27 20:11

儲水式電熱水爐  

個爐幾多千瓦 ?  (13A 都唔夠)

via HKEPC Reader for Andr ...
rebmup 發表於 2019-1-27 20:11

電熱水爐一般最小功率為3000W,已不能用13A插頭了,10A插頭最好給不高過1800W的電器使用。

咁有無咩辦法可以做到自動開關?

好簡單的,
加隻 繼電器 在你的電器用品上便可,
不過你如果沒有電工經驗不要做,
請電工做安全!

rebmup 發表於 2019-1-27 21:30

加時間制

智能wifi .........
好唔明,香港地,幾百尺屋,開個制真係咁難咩?
幾千火電器唔好懶,萬一short左,開開關關好易爆炸/跳制。
智能、弱能、暈

智能wifi 插蘇開索制, 搞掂

rebmup 發表於 2019-1-27 21:30

最簡單就搵電燈佬加個索制,個個電燈佬都會識安

電子索制唔難......

不過我真係唔明點解要用wifi,由其有D人樣樣都wifi但個router用得果幾草野果D垃圾款