[測試] MK 32A 曲架制死亡拆解

話說3年前買的MK 32A 曲架制自半年前開始, 每次啪著佢都會有打火聲...(只係用來接3KW 熱水爐)
雖然呢款制我手上有另一隻全新, 但一直懶得搞, 諗住果制成32A... 果爐都用唔到32A的一半額度.. 所以冇理會打火聲..  希望捱耐D先換...
誰知昨天, 那個32A 制突然壞了, 已完全沒法正常供電.

圖中的供電給熱水爐的線是從美國Belkin 拖板拆下的 14AWG 2.0MM 花線   

拆開後的樣子.. 明顯有元件黑了

主要異常的部份

異常的部份對比圖片

放大來看..像月球表面似的, 直頭打完星球大戰咁款

放大來看正常的, 仍然光滑

正常的那個厚度為1.89MM

黑左果果用卡尺度, 明顯厚度變薄了, 只要1.79MM.  不要小看打火的力量

===============
最後決定KEEP 番D 零件 ...
一旦下次再壞其中兩粒
我就換今次未變黑果兩件正常的元件上去

勁! 好詳細~~

MK耐用的神話已破滅

MK耐用的神話已破滅
avdaemon 發表於 2019-1-30 08:57

捱到三年,ok 啦

捱到三年,ok 啦
tomchen 發表於 2019/1/30 09:40

我個Clipsal?? 17年

老老實實用CONTACTOR, 內置滅弧裝置

MK耐用的神話已破滅
avdaemon 發表於 2019-1-30 08:57

我係幾年前睇完神話故事帖先揀MK買
當時仲一買買左2個
所以今次一壞, 街都唔駛出, 即刻有料換.

捱到三年,ok 啦
tomchen 發表於 2019-1-30 09:40

如果樣樣產品都同手機一樣, 幾年要換一次
真係多多錢都唔夠洗

我個clipsal 20A,都將近20年了。

via HKEPC Reader for Android

我個clipsal 20A,都將近20年了。

via HKEPC Reader for Android
skyfall 發表於 2019-1-30 12:26

用法唔同,壽命都有別!