[操作疑難] 想問巴蕉風扇的摩打行什麼電

因為試過用 PWM 的控制;
結果燒左 摩打內的底板零件;
而用 巴蕉扇的控制板;
控制其他電腦12V 風扇又好慢;
其實巴蕉風扇的行什麼形式的電控制呢;
又不是 PWM,
又不是控制電壓;

小第用淘寶下面這網的PWM 控制器;
就燒左摩打底板零件了;
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=557118839808
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇coil得兩對, 姐係似係two phase 無刷媽打, DC無刷最簡單用,six step commutation, spwm, 但le個得兩組coil唔洗six step, 我估都係PWM, 但用兩組PWM做成旋轉磁場, 如果想改速度, 上網有資料, 可改feedback電阻或rotor磁鐵

根據把扇上面所寫,輸出電壓是5-9V,估計係用boost converter升壓至不同電壓來控制速度。

睇coil得兩對, 姐係似係two phase 無刷媽打, DC無刷最簡單用,six step commutation, spwm, 但le個得兩組coi ...
999067800 發表於 2019-1-30 23:28

但人兄小第用 PWM 控制路;
控制燒了摩打底板零件;
低速無反應;
高部好慢;
低速無反應時燒的

根據把扇上面所寫,輸出電壓是5-9V,估計係用boost converter升壓至不同電壓來控制速度。 ...
ckshum 發表於 2019-1-30 23:57

人兄小第也試過用可調電壓的火牛試;
但最低至12V 都好慢

我估係固定電壓+ 限流
即果3個檔會出唔同電壓, 同時會限流..

你果PWM 控制路冇左限流呢PART 所以燒野.
由於限流的關係, 也解釋到點解推電腦風扇會好慢

無刷摩打基本上使用ATS276元件, 電壓高會快D

我估係固定電壓+ 限流
即果3個檔會出唔同電壓, 同時會限流..

你果PWM 控制路冇左限流呢PART 所以燒野. ...
kamcm 發表於 2019-1-31 09:39

可能真係;
因為有朋友試時;
同時連接巴蕉的控制板;
但無燒

之前測過,升壓去到6V,8V,12V

回覆 1# aazz

你電源輸入係電池位/Micro USB定係摩打位?
你高電壓(>5V)入頭兩個位有機會打死鋰電保護IC/升壓IC