問printer故障

Canon G4000

之前見 打印有啲斷斷續續
跟住用佢個清洗功能
洗完有冇反應
出5b00

Google 左幾個reset方法都唔得
請問係咪一定要去原廠搞,乜保咭都唔見晒

冇保用的話唔駛上代理搞喇,佢地唔會淨係reset counter,而係報個價換個廢墨盒+reset counter,人工唔會平得去邊

假如按鍵都reset唔倒個廢墨盒counter的話,可能要用專用軟件先得,可以上淘寶搵吓"佳能打印机清零软件",據講係remote用軟件reset個counter

不過reset完個counter用倒都唔代表個噴墨會唔會斷斷續續,因為嗰part係關墨頭事。

冇保用的話唔駛上代理搞喇,佢地唔會淨係reset counter,而係報個價換個廢墨盒+reset counter,人工唔會平得去 ...
wyhui5124 發表於 2019-2-1 14:59

唔該師兄

其實係咪到時到候要去代理攪攪個癈墨盒?
有冇邊隻唔洗咁煩  
我家總經理做功課都幾多野印,用墨盒好易破產  

廢墨盒之宿命:
(1) 真係滿瀉, 會流到一枱都係, 除非自己識換.
(2) 廢墨 counter 夠數就lock死部機, 除非自己識用 program reset.
另外, 洗墨頭係必需嘅技術.

攪唔掂呢幾樣嘢, 揾代理啦! 或者換新機.

廢墨盒之宿命:
(1) 真係滿瀉, 會流到一枱都係, 除非自己識換.
(2) 廢墨 counter 夠數就lock死部機, 除非自 ...
uganda_martyr 發表於 2019-2-1 15:32

唔該師兄

一直冇諗過加墨式要攪咁多野

不過都會試下

諗住都係先淘個 reset, 得就拆機攪癈墨盒
洗噴頭就最後一步

我諗就算買新機都冇得避
就算有保,下下抬部機去攪都煩

所有噴墨打印機都有癈墨計數器,印到某張數就鎖機,在保養期內要解鎖和換吸墨氈,一樣要收錢。

噴墨機早就已經放棄左,太多問題,除非用量大,日日用,用到廢墨盒完就掉左佢買過部
唔係情願用雷射機

如果用量大,用雷射機較為化算,須然機價較貴但炭粉平均價比墨水平得多。

噴墨機早就已經放棄左,太多問題,除非用量大,日日用,用到廢墨盒完就掉左佢買過部
唔係情願用雷射機 ...
billyck2 發表於 2019-2-1 17:28

有冇細細部(雷射)介紹一下

所有噴墨打印機都有癈墨計數器,印到某張數就鎖機,在保養期內要解鎖和換吸墨氈,一樣要收錢。 ...
skyfall 發表於 2019-2-1 17:25

我用緊嗰部HP Officejet係冇廢墨counter嘅(或者有,但唔會鎖機),上年已經用到機身漏墨,朋友個office都有用HP inkjet,都係用到機底漏墨

試過拆自己部機黎睇,發覺個廢墨綿裝响機底,要差唔多拆哂所有野先拆倒出黎,都係用紙巾吸乾淨算喇,用到死為止