【手作仔】露台裝戶外木地台

新屋裝修雖然有請裝修公司,但挨年近晚師傅難求,而且工錢唔平
膽粗粗就試下自己買料買工具砌個戶外木(塑木)地台

買左淺木色2000x140板配膠龍骨,自己起屋企開好料既約莫尺寸先,方便同其他大件嘢一次過運輸去新居
料錢1100蚊左近

就地用小圓鋸開工,舖好龍骨開好板就可以就咁用碼仔砌上去

第一階段完成,第二階段係自己勞役自己既開始

我想升高個地台
本來想用沙磚架高D骨,但係唔想搬搬抬抬
咁就不如用埋D碎件佢,事關我要架高3寸左右,塑木板剛剛好2.5cm厚,一開二之後好似工字鐵既結構

實驗過非常穩陣,開好晒111件40x70既木塊就第一日完( 總共要做37隻腳)

第二日返去,買好索帶同埋不鏽鋼平頭螺絲就開始非常唔合乎效率既工序
用索帶紮鐵咁紮好D木塊,鑽窿,上螺絲,舖返好D骨

組裝返D戶外木上去時候發現新問題 - 牆磚並唔係垂直,向入拗左少少,所以要cut短D斜位板5mm先可以重新組裝
經一事學識左要搞好晒架高龍骨先好開板料

完工非常滿意,起上面跳都好穩陣
你會問加高露台會唔會危險?其實唔會
事關我廳房都有地台,唔加高露台平面就會有一級好大級既落差,反而上落會危險,呢家平左內級反而安全,加上個攔河係超高尺寸,加高露台反而會啱返比例,望落個露台亦都大左

*****Part2非常浪費時間,你地當物盡其用好啦,下次我都係買沙磚算數
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新屋裝修雖然有請裝修公司,但挨年近晚師傅難求,而且工錢唔平
膽粗粗就試下自己買料買工具砌個戶外木(塑 ...
史迪仔 發表於 2019-2-3 09:43

底下空 小心入水生蟲生積  

回覆 1# 史迪仔

你加高地台之後,最好做腳線圍住欄河,避免跌嘢落街,我本來都想咁整,但久不久要攞起清潔好麻煩,所以就擱置咗。

底下空  小心入水生蟲生積
whitechunk 發表於 2019-2-3 10:18

露台本身有去水啦

回覆  史迪仔

你加高地台之後,最好做腳線圍住欄河,避免跌嘢落街,我本來都想咁整,但久不久要攞起清潔 ...
kswong8d 發表於 2019-2-3 10:24

細露台最多晾下嘢,大露台就有玻璃落到外級所以唔太驚
清潔煩係真,但其實都係反起近室內既幾塊板就可以好輕鬆咁吸同抹個露台石面
D碼唔需要上螺絲都好實,互相咬住

回覆 1# 史迪仔

個露台幾大面積度?

回覆  史迪仔

個露台幾大面積度?
big_nature 發表於 2019-2-3 10:31

現場覺得細露台3條骨都夠,減左一條骨
總共用料:10塊板,4條半骨,52個碼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 7# 史迪仔

師兄真係勁!

都唔止手作仔啦    

發展商甘嘅開門設計,開門用左8成露台空間.