貼揮春,用膠紙定blutack好

貼牆紙,膠紙貼唔實,blutack又有跡留低

我年年都是用blutack,唔覺有跡呀......

公司用咗無痕掛鉤 掛對聯(有啲重量)上牆紙,過咗幾日都無事
貼揮春只用貼應該OK

貼牆紙,膠紙貼唔實,blutack又有跡留低
BOC 發表於 2019-2-3 11:57

我住圍村的,年年貼揮春都是我負責。
我們的做法是用生粉,或罌粟粉開水,搵鑊仔加熱成漿糊狀。(類似打芡)
門外有風的地方需要塗多些少,室內的不需太多。
經濟又方便。

我們的做法是用生粉,或罌粟粉開水,搵鑊仔加熱成漿糊狀。(類似打 ...
liyee 發表於 2019-2-3 12:39

有機會要試一試

我們的做法是用生粉,或罌粟粉開水,搵鑊仔加熱成漿糊狀。(類似打 ...
liyee 發表於 2019-2-3 12:39

師兄,應該是 鷹粟粉 吧,  

”罌粟”粉,正貨又貴又會被拉  
不過大陸可以買到”罌粟粉”,係罌粟殼同籽,磨成粉,有啲火鍋店會落湯底度,但傳聞食得多都會上癮。

via HKEPC Reader for Android

不過大陸可以買到”罌 ...
josew 發表於 2019-2-3 13:13

啲乜粉勿粉都煮熟咗變成漿糊,應該冇乜問題。

via HKEPC Reader for Android

Blutack痴牆紙應該唔會留痕wor
痴油漆面就難講

不過大陸可以買到”罌 ...
josew 發表於 2019-2-3 13:13

係鷹粟粉是正確的。
多謝師兄糾正。

剛剛遇啱今日貼年對
即場示範。