[開箱] USB電烙鐵 USB辣雞開箱

由USB 5V供電唔係咁work嘅, 如果係買都買啲同T12嘴兼容嘅, 喺淘寶上好有好多選擇各位有啲乜嘢選擇可以一齊研究

我都買左usb 嗰支~
火數係完全唔夠焊任何野
唯一用法係點著一段時間之後, 襯佢溫度高o個時焊兩野
凍番又再等佢熱過

而加擺o係電腦前面, 有時有d線斷左要駁番 但又唔想開枱開辣雞
就會用佢辣一野

都睇緊有乜好, 有控制台或冇控制台,

見呢個制作有埋控制顯示,
Arduino portable soldering iron board V3
https://www.youtube.com/watch?v=j-UKvBpGUdw

Offer 兄
好果隻12V USB辣雞,有冇淘寶條link呢?

Offer 兄
好果隻12V USB辣雞,有冇淘寶條link呢?
orange88 發表於 2019-2-3 22:50

Keyword: 牛肉T12焊台 调温恒温 电烙铁白菜直流烙铁 可航模外场用电池供电

牛肉版 T12 + USB2.0 移動電源 + 誘騙器,谷到佢出20V。
不過如果無震動感應開關,好快用乾個移動電源 ...
Joe_Black 發表於 2019-2-3 22:15

出到咁高电压要PD移动电源先得

USB 2.0 個spec 已經去到 5/9/12/20V,不過唔係個個移動電源都support
PD 個移動電源 controller 要有 MP ...
Joe_Black 發表於 2019-2-4 09:04

去到20v可能要出到3A先得

版主又有好片,讚!!!可惜太遲先有好片,我自己都貪得意買支一模一樣的USB辣雞,點知支USB辣雞太弱最後都係要買返T12。我諗十個有九個買這款USB辣雞的朋友都係買來玩玩吧,如果買之前睇到依段開箱片,大家都唔洗浪費金錢了。另外如果可以簡單介紹埋內熱式同外熱式辣雞的資訊比大家就VERY GOOD喇。有時我地D新手唔識真係想知多一點點,點樣換外熱式雞咀,點樣保養辣雞咀之類等等。大家又學到野又睇到開箱片及測試效果。