窗台雲石有乜用?

新屋裝修,親人要求,窗裝雲石台,
請問,普通窗,唔系大窗台,裝雲石 / 大理石,
裝飾外,有乜實際好處呢?
有錢,當然裝好,但唔想花額外錢

新屋裝修,親人要求,窗裝雲石台,
請問,普通窗,唔系大窗台,裝雲石 / 大理石,
裝飾外,有乜實際好處呢 ...
blkbd5 發表於 2019-2-7 21:22

窗台 (托着窗框的平面部分) 编辑 讨论
本词条由“科普中国”科学百科词条编写与应用工作项目 审核 。
窗台是指托着窗框的平面部分。窗台设计使窗台更为美观、漂亮。窗台的作用是排除沿窗面留下的雨水,防止其渗入墙身且沿窗缝渗入室内,同时避免雨水污染外墙面。

FROM 百度百科

無好處,除左凍D外

裝雲石美觀‧容易打理
如果得幾吋闊‧其実唔装都得‧油埋乳膠漆或做埋牆紙

裝雲石美觀‧容易打理
如果得幾吋闊‧其実唔装都得‧油埋乳膠漆或做埋牆紙 ...
chow.cc 發表於 2019-2-7 21:30

就系得幾寸闊,雲石,系美觀,易抹外,唔知有乜需要?
唔平喎!

就系得幾寸闊,雲石,系美觀,易抹外,唔知有乜需要?
唔平喎!
blkbd5 發表於 2019-2-7 21:42

雲石嫌貴 可用麻石 平啲

總括嚟講 易打理 濕布或清潔用品都可以抺洗

雲石有小小風水作用, 要黎圳住間屋, 有得用就用多D。平D用麻石都得
我房成塊場都落晒石
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

雲石有小小風水作用, 要黎圳住間屋, 有得用就用多D。平D用麻石都得
我房成塊場都落晒石
...
普羅 發表於 2019-2-7 21:50

牆身鋪磁磚‧小心!
回南天就快到!有水珠

我房成塊場都落晒石
普羅 發表於 2019-2-7 09:50 PM

睡房牆身鋪磚最緊要手工好夠穩陣
我公司大廈走廊牆身最近甩磚

雲石嫌貴 可用麻石 平啲

總括嚟講 易打理 濕布或清潔用品都可以抺洗 ...
別問我是誰 發表於 2019-2-7 21:50

乜依家雲石貴過麻石   

當年老家裝修用晒雲石,純粹麻石貴過雲石