麻煩木工入一入來

我想整個U字既架,即係一塊板下面加2-3隻腳固定,上面放16吋KDK風扇。下面擺部電腦。
接合位除左用鑼絲固定之外,我知道可以用榫位及旋轉鑼絲固定。
請問有冇木工教學網介紹或相關工具介紹呢?謝謝
工具最好淘寶能買到,海淘未有帳戶。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

買本睇下先

YouTube 都有唔少示範
Key word “wood joint”
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ching 用靚實木? 榫位較適合硬質實木
軟木, 夾板, 唔係唔得, 浪費功夫時間, 軟木, 夾板本身唔硬, 大力 d 都係爛
榫位點實, 都唔夠結構實, eg. u 形架後面加塊背板, 已經實過榫位

ching 用靚實木? 榫位較適合硬質實木
軟木, 夾板, 唔係唔得, 浪費功夫時間, 軟木, 夾板本身唔硬, 大力 d 都 ...
belleville 發表於 2019-2-14 14:35

我主要係唔想用斜位上鑼絲,好麻煩同肉酸。
我其實想用下面呢種多,但唔知用咩工具開孔都對位!
https://www.taobao.com/list/item ... a21wu.10013463.3.26

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

via H ...
kevin169 發表於 2019-2-14 14:52

好多櫃桶塊面板都係用呢類螺絲
睇下就會明

主要難度係對位

個飛輪用呢類平底鑽

via H ...
kevin169 發表於 2019-2-14 14:52

呢隻強國叫 3 合 1, search 木工三合一打孔定位器
有專門工具開孔, 手工對位就對位對到傻
個人覺得咁大個金屬圓餅, 一樣唔靚, 講實都唔實, 係方便拆
其實就咁直打鑼絲+膠水已經好實, 一個圓點要摭鑼絲孔都好易
想完全唔見孔, 用 dowel 好過, diy 都平同易搞
tb 有開孔器, 有純 dowel, dowel + 3 合 1兩用都有
https://www.youtube.com/watch?v=mkScV-iRmC4
最平用定位釘都得
https://www.youtube.com/watch?v=AVqI9lGepjs

呢隻強國叫 3 合 1, search 木工三合一打孔定位器
有專門工具開孔, 手工對位就對位對到傻
個人覺得咁大 ...
belleville 發表於 2019-2-14 16:31

Youtube個到又長知識了。

其實諗返斜孔覺得肉酸係我冇買專用塞,塞返佢。

如果斜孔同圓孔款,個人喜好係上面圓孔,因為斜孔條坑太核突,圓孔係入面,冇左礙眼。

榫係指類似手指餅既木條?
兩板用齒輪位咁接合 專用名係咩???

回覆 8# kevin169

This one? Beadlock Tenon Stock

榫係指類似手指餅既木條?
兩板用齒輪位咁接合 專用名係咩???

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0 ...
kevin169 發表於 2019-2-14 18:01

榫可以好多款
段估你講
手指餅 = dowel / 圓木榫   
齒輪 = finger joint or dovetail, 細分重有好多其他 joint