依家啲太陽能充電板,效果得唔得呢?

見到淘寶上有28Watt嘅快充太陽能充電板。
但有見評論使用呢類太陽能充電板,三個鐘頭尿袋先充得一格。(唔係28 Watt快充版本)
其實依家呢類太陽能充電板嘅質素效果如何?
有冇師兄有玩開?

垃圾.... 放部尿袋係烈日下三個鐘. 部尿袋你要啦.
如果諗住背包trip去落後地區, 沙漠可能有啲用.
香港及中國的話, 搭架VAN仔去叉完電返來佢都係得一格.

唯一一次我有啲掛住佢係係日本北海道地震之後全北海道冇電果時. 不過, 我都仲可以返上架車充電. 只係唔知幾時有得入油.

垃圾.... 放部尿袋係烈日下三個鐘. 部尿袋你要啦.
如果諗住背包trip去落後地區, 沙漠可能有啲用.
香港及中 ...
mcdull 發表於 2019-2-17 03:24

即係師兄有用過類似嘅產品?

見到淘寶上有28Watt嘅快充太陽能充電板。
但有見評論使用呢類太陽能充電板,三個鐘頭尿袋先充得一格。(唔係 ...
mdws2002 發表於 2019-2-17 02:41

其實唔係咁差, 佢28W版本有6個cell, 去到3.6V@7A
但真係要陽光直照先明顯

冇用過呢D流動板,只用過6V 呎吋220*300mm既板,固定貼係窗度
比人體感應小夜燈用,試過拎去充手機,基本係越充越少電

即係師兄有用過類似嘅產品?
mdws2002 發表於 2019-2-17 03:36

有, 我果塊 20W.. 但 usb 部份做得麻麻地.. 有反充現象.  但整體來講.. 係香港真係唔可能用得著.

自己曾經擁有一隻
但同二樓Ching形容一樣
唔夠曬無用 夠曬就連舊電都曬死埋

要用太陽能塊板同舊電一定要分開兩件嘢唻駁

我diy過一個,最終失敗,有電流但冇電壓/有電壓冇電流(唔太記得)

我diy過一個,最終失敗,有電流但冇電壓/有電壓冇電流(唔太記得)
野野夜孩子 發表於 2019-2-17 22:13

你無用controller regulate係咁上下.....

自己曾經擁有一隻
但同二樓Ching形容一樣
唔夠曬無用 夠曬就連舊電都曬死埋

要用太陽能塊板同舊 ...
kanduki 發表於 2019-2-17 17:30

28W版本係唔帶電池,只有USB接口。
即係分開都可以一試?