遙控器接觸點修復膠

最近部MTV 8000D 個遙控器
Play 制範圍和1~5 制都超難按
D制都要按到好底好大力先有反應
用火酒清潔過 PCB 接觸位亦刷走過接觸位的氧化物(不是銅綠只是暗亞)
我試過用錫紙癡上去後按是 Work,但就癡唔穩
見淘寶有樣遙控器接觸點修復膠
https://world.taobao.com/item/52 ... .0.0.36d47dcfIixg2Y
請問有無人用過 Work 唔 Work 癡得穩唔穩呢?
鴨記有無得買呢?
Thanks.

錫紙加雙面膠紙,好穩㗎噃。

越按越實

廚房錫紙+雙面膠紙都OK喎,我個Samsung遙控整咗之後用咗幾年,到依家都唔駛番手

粒掣個接觸點太細(3mm 左右)
唔夠一星期就甩咗

買個代用遙控器都只係幾十元。
(我無 MTV 機,不過見 DIY 同數碼廣播區有好多師兄講過。)

MTV 亦都有出經 WiFi 的手機遙控 App,IOS 同 Android 都有。

如果用緊有紅外線發射功能的 Android 手機,可以用 irplus,它内置有 MTV 的遙控設定檔。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

用佢應該可以

双导铜箔胶带 纯铜双面导电铜箔纸胶带 手机信号加强 电子线路板导电 工业耐高温屏蔽强力单面粘胶带-tmall.com天猫
https://detail.tmall.com/item.ht ... amp;_u=h1k0gf0s756e

拆開個陳年遙控器,清潔完內竉,再用"触点复活剂"噴一次兩年都冇病發

仲可以噴其它電氣插頭,好方便

"触点复活剂"
有没有多些資料, 可供大家分享.

拆開個陳年遙控器,清潔完內竉,再用"触点复活剂"噴一次兩年都冇病發

仲可以噴其它電氣插頭,好方便 ...
1個閒人 發表於 2019-2-17 15:59

"触点复活剂" 是什麼?有圖嗎?
我在淘寶搜尋過,好像是 Contact Cleaner
如果是同一類的產品,已經在清潔搖控器PCB上用過了。

"触点复活剂" 是什麼?有圖嗎?
我在淘寶搜尋過,好像是 Contact Cleaner
如果是同一類的產品,已經在清 ...
Candy 發表於 2019-2-17 19:03

類似contact cleaner, 但再多小小除積及潤滑功能,含油性.
清洗滑鼠的微動掣,唔使換掣好方便

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊