內置天線收音機

手機發明左十幾年後經已由有天線變做內置天線. 收音機發明左過百年點解唔見有內置天線既收音機. 到今時今日,重要老老肚肚咁申支可申縮天線出黎. 有無得DIY條內置FM天線

唔同頻率(波長),天線做到入/2 or 入/4就係要這個長度.

內置天線的收音機係有. 但唔明點解唔普及?
NOKIA X3 平價音樂機 聽收音機免外插天線
https://www.mobile01.com/newsdetail/8555/nokia-x3

內置天線的收音機係有. 但唔明點解唔普及?
NOKIA X3 平價音樂機 聽收音機免外插天線

...
arfai907 發表於 2019-2-17 23:17

呢啲係用耳機線兼做收音機天線。

呢啲係用耳機線兼做收音機天線。
高登阿伯 發表於 2019-2-18 01:52

然後它的FM收音機也比較特別,不用插耳機就可以開了,但它是2G手機。

然後它的FM收音機也比較特別,不用插耳機就可以開了,但它是2G手機。
別問我是誰 發表於 2019-2-18 03:01

多謝指正。

AM 收音機, 半世紀以前已經係內置天線啦 !

點樣整內置天線 ?
FM天線起碼一呎長, 試吓用3.5M插銲一條線去G or L or R, 唔同機可能唔用設計, 繞在機身幾圈, 試吓收唔收到先.
得先至裝條幼線入機內.

但, 好多手機要測到有插耳筒至肯開FM.

回復 7 #jwong852

樓主問就係問有無得DIY條內置FM天線law
不過手機咁精密又部部設計唔同,好難想象點樣可以教人diy內置天線
其實會唔會買粒插3.5嘅金屬裝飾/米鍵就可以做到外置天線嘅效果?

原來樓主真係問收音機diy內置FM天線,唔係問手機內置FM天線

外置個耳筒都只係勉強收到FM, 內置咪更差.

via HKEPC Reader for Android

做內置都得, 類似藍牙果d一格一格, 但要有足夠基站!
雖知道頻率特性, 高頻傳輸量大穿透力高但傳輸距離短,低頻相反..........