[操作疑難] 浴室去水位加濾網

如圖,浴室去水位唔係地板而係牆邊,要加濾網的話點樣固定喺牆身?唔想鑽碎啲磚

via HKEPC IR Pro 3.5.0 - iOS(2.4.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 200644600
玻璃膠

用白英泥都得。

via HKEPC Reader for Android

回覆  200644600
玻璃膠
Jacques 發表於 2019-2-21 14:52

用白英泥都得。

skyfall 發表於 2019-2-21 14:54

再問問,以上兩隻,玻璃膠.白英泥
同埋我諗住買TB啲不鏽鋼濾網
呢D料怕唔怕通渠水?
我通渠用開固體嗰隻
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢D料怕唔怕通渠水?
我通渠用開固體 ...
200644600 發表於 2019-2-21 15:44

渠水遇金屬通常即刻變黑,有冇腐蝕自己諗,你呢隻就唔知啦,要定期灌渠水的話
就唔可以用固定方法圍網

渠水遇金屬通常即刻變黑,有冇腐蝕自己諗,你呢隻就唔知啦,要定期灌渠水的話
就唔可以用固定方法圍網 ...
billyck2 發表於 2019-2-21 16:08

收到,多謝師兄意見

就唔可以用固定方法圍網 ...
billyck2 發表於 2019-2-21 16:08

照計用鹼性渠水係咪應該冇問題?

照計用鹼性渠水係咪應該冇問題?
200644600 發表於 2019-2-21 18:03

通渠水無論係酸性或鹼性,有些使用時會產生高溫的,如果是膠喉就要多加留意,以免乸穿喉通渠水滴落街傷及途人。

呢D料怕唔怕通渠水?
我通渠用開固體 ...
200644600 發表於 2019-2-21 15:44

或考慮下 左右兩側黐條膠槽 (玻璃膠之類) 就可將去水渠蓋濾網插入去 又隨時可攞返出嚟

通渠物料最近SSP尋寶發現左隻好物, 叫sani sticks,勁就唔勁但勝在方便安全夠平,10蚊12支, 平過淘寶