原來而家啲單相熱水爐去到10KW了

睇啲台灣網頁,即熱式220V熱水爐電流高達46A 售價唔貴只係NT6500

香港絶少情況下可以裝倒>30A單相熱水爐,EMSD COP已經有寫:

e)  貯熱式或即熱式熱水爐額定電流值如超過 30 安培,或在任何一相的額定電流值超過裝置的最高需求量的一半,應接駁三相電源,除非得到供電商批准方可例外。

香港絶少情況下可以裝倒>30A單相熱水爐,EMSD COP已經有寫:

e)  貯熱式或即熱式熱水爐額定電流值如超過 30  ...
wyhui5124 發表於 2019-2-21 16:31

買三個呢啲爐, 水喉串聯, 每個爐各駁一相, 咁就有30KW用, 勁過石油氣/煤氣.

e)  貯熱式或即熱式熱水爐額定電流值如超過 30  ...
wyhui5124 發表於 2019/2/21 16:31

實情係呢啲單相爐香港好多店舖都有出售,討論區有網友報告過,打電話去電燈公司問點申請使用,佢哋回答得好求其話冇問題可以用

單相即熱式,淘寶好平,我用緊個8kW,都系4xx人仔,
反而系,大A數,要由電箱獨立拉條6mm線過去,先煩!

家用電咁用好冇SO...

單相即熱式,淘寶好平,我用緊個8kW,都系4xx人仔,
反而系,大A數,要由電箱獨立拉條6mm線過去,先煩! ...
blkbd5 發表於 2019/2/21 22:27

電費如何?

實情係呢啲單相爐香港好多店舖都有出售,討論區有網友報告過,打電話去電燈公司問點申請使用,佢哋回答得 ...
avdaemon 發表於 2019-2-21 22:03

唔怕整到跳樓下大制咪玩囉....

香港地應該極少100A單相入屋,80A有見過但極少....

一係相點解一間屋只俾用入屋電流既一半,一來為你好,2來都怕你咁樣扯整到電壓不穩事少

個個咁搞到3相有相drop太多就全部一齊收檔...到時電力公司黎查就會好頭痕

由其果D單幢樓戶數少細單位果D,最易賴黎D野....因為預唔多,無咁多人灘得曬你咁chok既電,多幾個人一齊chok就淋檔

唔怕整到跳樓下大制咪玩囉....

香港地應該極少100A單相入屋,80A有見過但極少....

一係相點解一間 ...
DGCNYO 發表於 2019-2-21 23:42

現在公屋都100A 單相入屋!

回覆 2# wyhui5124

好似話3相有效運用能源,正常單相吾想你用大個30, 當電器生產商做法跟隨,結果就系我地甘樣。