[操作疑難] "8字钢丝绳铝套"問題

請問呢D"8字钢丝绳铝套":
https://item.taobao.com/item.htm?id=41939007079
應該用乜鉗去夾,SSP多唔多見?
想夾M3,即3mm直徑
另外如果想響兩條燈柱之間拉條wire,有乜工具可以扯"行"條wire方便用"8字钢丝绳铝套"夾實?

呢個應該幫到你。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢個應該幫到你。
LKF 發表於 2019-2-21 18:25

花籃拉得有限 想再拉緊啲 要用威吔唧

https://detail.tmall.com/item.ht ... skuId=3723123486155

再配埋 日式卡线器万能夹头

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=4#detail

請問呢D"8字钢丝绳铝套":

應該用乜鉗去夾,SSP多唔多見?
想夾M3,即3mm直徑
另外如果想響兩條燈柱 ...
靜止 發表於 2019-2-21 18:10

燈柱去燈柱 如果好長 唔適宜用呢啲 8字套 應該用 wire 夾 (打孖用)

年宵 成個足球場咁長  燈柱去燈柱 用(5mm wire) 都係靠佢拉緊 3# 帖的工具

回覆 1# 靜止

SSP唔覺有鉗,我上次係新填地街近油麻地,果間不銹綱舖買.有賣威也就有,幾十蚊
把鉗夾鋁通及CUT線,合輕型吊重用

兩條燈柱之間拉條wire,好似4樓咁講唔應該夾鋁通,最小夾二個4樓介紹的wire 夾,索個塞古
(方便再駁其他,因為wire 夾唔係預你夾完再拆)
最後加隻好似2樓的花籃(較鬆緊)
兩條燈柱之間拉條wire,你仲會吊咩上去?計計數用幾大mm威也好,要預條wire斷左有咩後果,會好大獲架.
以前做過最多用麻繩掛下膠旗仔,走電線都唔會用威也...

去油麻地大照任君選擇

鋁套用鐵鎚大力揼

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# 別問我是誰

樓下o個個乜來?

燈柱去燈柱 如果好長 唔適宜用呢啲 8字套 應該用 wire 夾 (打孖用)

年宵 成個足球場咁長  燈柱 ...
別問我是誰 發表於 2019-2-21 19:36

有諗過要落埋wire 夾 (其實點用法?),不過...如果只係晾衫,落個鋁套加熱縮通,應該ok問題係個夾...鴨記檔口有鉗但邊度有得賣?我用量唔多,分分鐘夾完廿次就算
回覆  靜止

SSP唔覺有鉗,我上次係新填地街近油麻地,果間不銹綱舖買.有賣威也就有,幾十蚊
把鉗夾鋁通及CUT ...
hkbenli 發表於 2019-2-21 19:48

如果只係掛鐵閘布...唔用尼龍繩,會墮;
塊布越闊,條繩中間墮到個個望到入屋,有布等於無布

回覆  別問我是誰

樓下o個個乜來?
靜止 發表於 2019-2-22 15:43

果個用嚟夾住條 wire 嚟拉緊

唔用呢個夾都得 但要加兩隻 wire 夾 夾住另一條 wire 幫助拉緊

拉緊再鎖死後 要拆返果兩隻夾及另外果條 wire