冷氣機出風有噏味

最近維修冷氣機窗台, 順便洗埋冷氣機, 前後冷凍散熱片已經用coil水清洗, 伸手入去用濕毛巾清潔豬籠, 可是出風仍然有噏味, 請問可以用什麼清潔消毒劑噴入豬籠清除的噏味

冷氣機3年機齡, 用了第2年已經有噏味

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

日本有人問冷氣機廠商得到咁嘅答案

開窗開冷氣開最低溫吹佢兩個鐘
俾佢自己凝結水份洗機
同埋俾啲氣味散出房外
之後教淨風直至吹返乾部機

最近維修冷氣機窗台, 順便洗埋冷氣機, 前後冷凍散熱片已經用coil水清洗, 伸手入去用濕毛巾清潔豬籠, 可是出 ...
ANWKLO 發表於 2019-3-4 21:26

部機發晒霉喎

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

開窗開冷氣開最低溫吹佢兩個鐘
俾佢自己凝結水份洗機
同埋俾啲氣味散出房外
之後教淨風直至吹返乾部機 ...
kanduki 發表於 2019-3-5 00:38

已經用coil水清洗前後冷凍散熱片, 之後用水喉水沖部機, 部冷氣機未上窗台,  伸手入去用手轉個豬籠吹風出來有噏味, 師兄提議應該有改善.

部機發晒霉喎

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
cyberyeah 發表於 2019-3-5 06:36

可能發泡膠豬籠入面有霉, 用濕毛巾清潔了豬籠, 可能要用1:99漂白水清潔豬籠發泡膠, 或者其他清潔劑

一句到尾
洗機
大洗那隻

日立黎部機風力唔夠,入面更加易濕到梅...你唔折,無得搞

日立黎部機風力唔夠,入面更加易濕到梅...你唔折,無得搞
DGCNYO 發表於 2019-3-5 23:31

折左驚安裝唔返

噴左XX先生除霉泡泡入去發泡膠豬籠入面, 再用噴有除霉泡泡的布抺, 現在只聞到除霉泡泡味  明天上機吹一輪聞下無有噏味

放心,以你前coil,過多2-3年就掉得
因為過水唔清,梅左

你再冼都救唔返

放心,以你前coil,過多2-3年就掉得
因為過水唔清,梅左

你再冼都救唔返
madebyp90 發表於 2019-3-6 00:07

有用水喉水沖部機幾分鐘

過幾年換機都差唔多啦