[教學] 駱駝牌熱水壺維修資訊2019

tl,dr:

想維修駱駝牌熱水壺,請聯絡「唯一冷熱水壺廠」,2019年廠址在紅磡馬頭圍道21號,義達工業大廈D座12樓。建議先致電2798 8882確認。維修需時視乎人手及零件,心急者勿擾。

長氣版:
過年前,「又」跌爛了玻璃膽,數下手指又幾年。上次換膽交由街市的鋪頭代為送收,算方便但耗時甚久,這次決定親身上門。舊廠址已經活化成酒店,現廠址在義達工業大廈。先打電話確認地址和辦公時間,接線的女職員口頭報價一百蚊左右換膽。

搭途經馬頭圍道的巴士,在家維村落車行幾步就到。直上頂樓,大大個仿宋字體招牌,闊邊鋁門框玻璃門,完全是時光倒流三十年。按鐘後,所謂的接待處還沒未開燈,大概訪客不多。女職員讓我坐在木長椅上等候通傳。木長椅,鏡牌匾,玻璃茶几,七八十年代的產品。

出來招呼我落單維修的是一位中年(aka 65才以上)光頭叔叔,維修單是一張影印的手寫A4紙,填好後撕出左下角給我。叔叔說要過年後才修好,心知就快過年,廠可能提早收爐又初十啟市,隨口再問開初幾,叔叔竟然答初四啟市,到時會打俾我。

待續

上12樓D

門口金漆招牌

老港會客室

維修飛尾
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

上過去買配件,
其實自己整都得~~~

我嗰個唔係駱駝牌,唔知佢整唔整? 想問佢有冇得淨係買個玻璃內膽,兩磅水壺內膽,真係好難買得到 !

我嗰個唔係駱駝牌,唔知佢整唔整? 想問佢有冇得淨係買個玻璃內膽,兩磅水壺內膽,真係好難買得到 ! ...
angelche 發表於 2019-3-5 15:51

個壼口未必啱,
駱駝牌個口細啲。

點check內膽有無漏氣?

點check內膽有無漏氣?
YES_MAN 發表於 2019-3-5 16:08

正常內膽漏氣都裂咗(會囑水??)
咁室溫20度入95度熱水放四個鐘,
冇70度以上即是壞咗啦~~~

正喎,有得整
屋企有個漏水
阿媽成日煩緊有無得整

整左幾錢?

正喎,有得整
屋企有個漏水
阿媽成日煩緊有無得整
jason930 發表於 2019-3-5 05:32 PM

漏水?
個玻璃膽「穿」左?
照係一係跌爆粉碎,唔會「穿」左