電磁爐有冇牌子推薦?

打邊邊用‥小米?

定係電陶爐?會否火力平均d?

電陶爐效率低,加熱慢,唔係咁啱心急嘅香港人

之前有人提過淘佬有隻叫鈦古牌子嘅電磁爐,可以連續最低100W輸出,小米之前有人用過,覺得佢有D設計唔係咁好喎(其中一樣係個display唔方便睇)

之前有人提過淘佬有隻叫鈦古牌子嘅電磁爐,可以連續最低100W ...
wyhui5124 發表於 2019-3-5 19:56

但電陶爐如果預熱左,是否可以 keep 住溫度?

$foo 發表於 2019-3-5 23:36

1)效率低
2) ikea or 小米,反正家用野全部都係垃圾,部部差不多

北米,有多一款 199人仔 青春版,299人仔 正常版,
冇用過 青春版,照表面睇,發育不良,功能唔齊,

如果想對 正常版 了解多的,可參考一下:
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1

使用方法上,除咗 display/顯示 難睇外 ,
對於老一輩,或不習慣繁複電子控制既使用者,都有一定困難,
最少對我來講,每日用嘅,都經常會搞錯,

例如:
1.   一開機,預設為 - 蒸煮,
2.    想轉去,第三預設 - 炒菜,
3.    如果唔「特別細心留意」同「感覺」,去輕輕轉「一下」「二下」 旋鈕/dial盤,就會好易飛左去好遠處嘅其他功能,
4.    所以,係忙嘅時侯,經常要重複修正,急起來,有時候會順便提起佢老味,

小米電磁爐,條軟膠邊就咁箍住好易整甩 😕

之前有人提過淘佬有隻叫鈦古牌子嘅電磁爐,可以連續最低100W ...
wyhui5124 發表於 2019-3-5 19:56

可能係我
鈦古真係唔錯 又靜 但要自己轉英插

$foo 發表於 2019-3-5 23:36

熄咗電陶爐後係會儲咗D熱,唔會好似電磁爐咁即刻停止加熱

可能係我
鈦古真係唔錯 又靜 但要自己轉英插
platinum 發表於 2019-3-6 11:05

鈦估可以連續最低100W,小米最低連續好似係400W(雖然都比普通電磁爐好咗),但覺得小米青春板得火力控制但冇時間制,而多D功能嘅小米又好似複雜得滯,要入menu揀黎揀去(或者要用app)

買香港野好似安全d喎‥

呢類低價野,已經好幾十年冇真正「香港野」,