冷氣機窗台滲水維修

冷氣機窗台紅色位置有滲水, 請問如何維修處理?

初部想法:

1.        用英泥寶溝水泥同沙填平整個冷氣機窗台, 填高冷氣機窗台內面斜水向出
2.        再用英泥寶溝純水泥簿簿批幼滑的
3.        油上二層滴加補防漏膜
4.        係窗台同窗框邊位唧791外牆膠加固邊位防止滲水

請問各位師兄師父有什麼建議

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1一定最有用,除非你拆曬重頭做防水.....

因為水流走就無野好入

1一定最有用,除非你拆曬重頭做防水.....

因為水流走就無野好入
DGCNYO 發表於 2019-3-9 23:34

我意思係由1至4順序做晒

想一勞永(日)就搵一工師傅做防水層加泥水
因為水流會經過入你屋企

想一勞永(日)就搵一工師傅做防水層加泥水
因為水流會經過入你屋企
lris2009 發表於 2019-3-10 11:16

一工師傅做防水層加泥水要幾錢

是否這樣

https://www.youtube.com/watch?v=cuaWEy66hxs

https://www.youtube.com/watch?v=n9KcYWW6g20

啲水係兩水/冷氣機水
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

搵左源頭, 對症下藥先有效.....

同埋個斜水唔多掂, 咁多凹位好易藏水, 斜水目的係去水加快, 如果d水養住唔走,點防水都冇用......我睇前輩都唔會扑爛重做, 我念可以咁樣, 買銅絲刷, 刷清周邊各落,窗框,膠漬泥沙灰麈.........沖洗乾淨等到乾爽, 搽d西卡防漏, 牆身紙皮石要油埋高兩吋左右.........乾硬左試水

啲水係兩水/冷氣機水
hon829 發表於 2019-3-10 22:45

係兩水, 未見過冷氣機窗台開條坑處理

搵左源頭, 對症下藥先有效.....

同埋個斜水唔多掂, 咁多凹位好易藏水, 斜水目的係去水加快, 如果d水養住唔 ...
999067800 發表於 2019-3-10 23:04

估計源頭係冷氣機窗台有裂縫, 目察有幾條細裂縫.

的凹位用水泥沙填平先可以斜水.

窗台外面半部份比較凹凸不平, 目察的水泥冇窗台內面半部份那麼硬, 用鋼絲刷可能刷走凸起不平的水泥

西卡防漏好過滴加補防漏膜 因為已經買了一升滴加補

"牆身紙皮石要油埋高兩吋左右" 這樣絕對認同

估計源頭係冷氣機窗台有裂縫, 目察有幾條細裂縫.

的凹位用水泥沙填平先可以斜水.

窗台外面半部份比較凹 ...
ANWKLO 發表於 2019-3-11 00:26

唔刷清表面灰麈泥沙污糟野, 防水料就不能食死個泥面.......
斜水我意思係貼窗框個邊部份唔得,唔平整有水dum
, 倒水就知有冇積水,個斜水其實可以揾直條木方之類壓出來.......