三0抽濕機個filter原來係consumable

事原係咁,今日去外家度睇,順便幫佢check吓佢部抽濕機,買/用咗超過十年,幫佢清理一下,發覺個filter唔係平時嗰D冷氣filter,係好似hepa filter咁V型摺出黎的,全舊黑色,仲話用咗咁耐都冇換過,上網一check,新嗰陣係綠色嘅 說明書話個filter只可以浸8次,而且唔可卒/刷/揸等等,8次後就要換(話約2年要換),上網睇要成220蚊一個,都幾貴吓

抽濕機係咁嘅樣(十幾年都冇變過 )
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

事原係咁,今日去外家度睇,順便幫佢check吓佢部抽濕機,買/用咗超過十年,幫佢清理一下,發覺個filter唔係平時 ...
wyhui5124 發表於 2019-3-16 20:40

都唔記得係consumable, 用了多年filter都冇浸同換過

呢部機係EPC都好多CHING推介,日本仔製, 質量好又耐用
我上年都買左黎用 日日用佢抽乾衫褲  都OK無病無痛
銀離子濾網2年左右2百幾蚊  我都好願意比  不過唔知要去邊度買

都唔記得係consumable, 用了多年filter都冇浸同換過
ANWKLO 發表於 2019-3-16 20:59

仲有,外家話每次用完都要"乾機"咩野係"乾機",上網睇完說明書,真係有個叫Drying Inside功能,話每次用完都要撳,會大約吹一個鐘風左右吹乾機內水份,小弟見識少,真係未見過用抽濕機用到咁麻煩

仲有,外家話每次用完都要"乾機"咩野係"乾機",上網睇完說明書,真係有個叫Drying Inside功能,話每 ...
wyhui5124 發表於 2019-3-16 21:10

係, 又係冇用過Drying Inside功能

仲有,外家話每次用完都要"乾機"咩野係"乾機",上網睇完說明書,真係有個叫Drying Inside功能,話每 ...
wyhui5124 發表於 2019-3-16 21:10

其實係for 高濕度/ 之後會長期收起先有用

佢因為冷排有水, 唔吹乾長放 會好似冷氣咁有味

係, 又係冇用過Drying Inside功能
ANWKLO 發表於 2019-3-16 21:16

咁請問部機有冇霉up味說明書講到唔用好似死罪咁

世上所有冷氣/抽濕機filter都係consumable(車用/家用)

咁請問部機有冇霉up味說明書講到唔用好似死罪咁
wyhui5124 發表於 2019-3-16 21:21

幾年前拆機洗過, 風扇豬籠拆唔到洗, 現在一開機個下, 對著個出風口位有少少味, 開左著就冇味.

幾年前拆機洗過, 風扇豬籠拆唔到洗, 現在一開機個下, 對著個出風口位有少少味, 開左著就冇味. ...
ANWKLO 發表於 2019-3-16 21:40

想請教多一樣野,呢款機係咪得一個filter,唔會有個好似一般冷氣嗰隻疏孔filter

睇番部機個規格,比依家嗰代真係食電好多
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊