[操作疑難] USB換頭問題

屋企有個PC用嘅搖控接收器,
個USB公頭同條線之間嘅接口啲膠披開晒,
依家插入PC無回應(但郁吓條線又得)
因為已經買唔到新,
所以想問可唔可以就咁用iphone啲充電線剪個USB公頭嗰面落嚟,
將兩條線駁埋用得唔得?

如果得,係咪駁埋同顔色嘅線就得?
駛唔駛用錫焊埋?

THX

無圖無得討論

不建議破壞及浪費另一條線,直接換USB插頭即可。

呢樣嘢幫到你:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

屋企有個PC用嘅搖控接收器,
個USB公頭同條線之間嘅接口啲膠披開晒,
依家插入PC無回應(但郁吓條線又得)
因為已經買唔到新,
所以想問可唔可以就咁用iphone啲充電線剪個USB公頭嗰面落嚟,
將兩條線駁埋用得唔得?

如果得,係咪駁埋同顔色嘅線就得?
駛唔駛用錫焊埋?

THX

denc 發表於 2019-3-19 11:47

係要駁4條線,但每間廠未必跟足標準顔色接駁,最好揾它錶check吓先。

Vbus(紅)
D- (白)
D+ (綠)
Gnd (黑)

可以直接買個插頭更換,前提當然係要有辣雞及錫線呢d基本工具,就算揾條USB線剪頭換,建議都係要焊,就咁將4條線駁(擰)埋,唔係合適及理想嘅做法。

老款 iphone 充電線

老款 iphone 充電線
HK2046 發表於 2019-3-19 14:15

樓主係個 "PC用嘅搖控接收器" 嘅USB插頭(線)有問題,想剪條iphone線去改裝,唔係買舊款iphone線。。

樓主係個 "PC用嘅搖控接收器" 嘅USB插頭(線)有問題,想剪條iphone線去改裝,唔係買舊款iphone線。。 :titt ...
dcc2000 發表於 2019-3-19 15:36

基本上冇圖冇剩,就好考大家埋解力,通常唔係亂咁黎就答左上天

無圖無討論,
此風不可長.

係要駁4條線,但每間廠未必跟足標準顔色接駁,最好揾它錶check吓先。

Vbus(紅)
D- (白)
D+ (綠)
Gnd (黑) ...
dcc2000 發表於 2019-3-19 13:52

好!唔該晒!
我都知有頭賣,不過唔係好識焊嘢,
又好多壞嘅USB線,所以諗住問吓就咁駁埋得唔得嘛!

不建議破壞及浪費另一條線,直接換USB插頭即可。

呢樣嘢幫到你:
he5a 發表於 19/3/2019 01:29 PM

呢個方法係最唔直接我試過
去淘起碼都要十零廿粒兼運費焊接工具
香港搵來買重慘過淘