將100v 更换成220v火牛

請問一下各高手,我有2台都是sony的md 機座,一台是100v,另一台是220v 的,而家想將220v的火牛换上100v的,,行得通嗎??如可以,請指教點改,因尾插不一樣,謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用220V轉100V的變壓器

要先度output電壓是否相同先可考慮

只是簡單每組電壓/電流相匹配問題問得出,除非部機唔想要,否則唔應該試換!

請問一下各高手,我有2台都是sony的md 機座,一台是100v,另一台是220v 的,而家想將220v的火牛换上100v的,,行 ...
sumivan 發表於 2019-3-19 21:59

直接買個可以調電壓同可以換DC插頭架220V火牛會否更好呢?

MD機? 果個年代既日本電子產品係靚野, 耐用, 我唔會換!

只是簡單每組電壓/電流相匹配問題問得出,除非部機唔想要,否則唔應該試換! ...
hon829 發表於 2019-3-20 00:25

因擔心部110v有天會誤插220v ,又有隻220v 牛係手,所以有尼個諗法

如果部机有位,收隻220轉100牛入机内唔會插錯。MD机50VA牛可能已夠用。睇睇spec.

多年前係日本買左個示波器(CRT式),比香港,平一半,當然是100V,拆開個外壳睇,原來隻火牛有220V抽頭,
再換左條fuse就OK

更換變壓器係可行,但都要檢查一次所有高壓件承唔承受到
唔排除有D零件係110V專用(相對較低電壓上限)