漏電開關三菱NV60-KC 60A

漏電開關是否=漏電斷路器=水氣制?

尋晚黑仔,睇緊電視突然全屋冇電, 大制內的制全部冇跳,
即落管理處問,只有我一家係咁,
即搵師傅睇,話呢件野壞左,幫我換三菱NV60-KC 搞掂,我唔識電,好彩師傅夜晚都肯上門,一額汗.

淘寶網上借圖:

其實你reset咗未.....邊有咁易壞

其實你reset咗未.....邊有咁易壞
Brainstomer 發表於 20-3-2019 03:02

首先聲明我唔識電 ,呢個制冇off,冇電時都係on,
於是我off,又按leakage indicator,打上打落, test又有試都係冇電,
知道係我知識範圍以外,唔識搞,

想問下如何reset?

首先聲明我唔識電,呢個制冇off,冇電時都係on,
於是我off,又按leakage indicator,打上打落, test又有試都 ...
reddogdog 發表於 2019-3-20 03:19

如果你漏住電, 就會打極都唔起.

其實你有冇排除過邊樣嘢漏電?

如果你漏住電, 就會打極都唔起.

其實你有冇排除過邊樣嘢漏電?
Brainstomer 發表於 20-3-2019 03:26

都冇乜特別電器用緊,燈,pc, tv,雪櫃,係呢幾樣.

換完制之後,師傅逐粒分制打上,又冇事.

換完制之後,師傅逐粒分制打上,又冇事.
reddogdog 發表於 2019-3-20 03:32

不過師父有試換好就算, 最驚都係見跳掣就換.

連我啲大陸貨"德力西"水氣掣都可以做到準時30mA UL50V下8ms跳掣, 任啪唔嬲. 無諗過Mitsubishi都咁脆弱.

回覆 7# Brainstomer

壞果個係40A, 新換係60A, 不過佢話我家係舊樓,
每伙供電只有40A,咁換 60A 有冇問題?

回覆  Brainstomer

壞果個係40A, 新換係60A, 不過佢話我家係舊樓,
每伙供電只有40A,咁換 60A 有冇 ...
reddogdog 發表於 2019-3-20 03:48

你圖中果個係水總,如果係總掣位置,而你錶前掣係40A就無問題,但如果你條總線只係40A電線,錶前唔係40A就會有危險

40A換60A,未必安全,要睇埋入屋線幾粗
你話日式水氣難搵就話
歐式call多次C父叫佢換回40A吧
一陣出面係炮仗Fues就更煩

ps,30水總一向易死,