請推介1.5V 恆壓鋰電充電?

有啲器材用1.2v 用唔到 想買黎試下
淘佬有好多 其實安全嗎?

via HKEPC Reader for Android

結構實際上係裝咗一粒13450(或更細)嘅鋰電芯,喺正極加咗塊充電及降壓板,電流要求唔高(<1A)嘅條件下應該還可以,更高電流嘅話,塊內置降壓板未必頂得住,會發熱及cut輸出。

假如件嘢本身用雙數AA電芯,可能用LiFePO4(磷酸鋰鐵)加佔位筒仲方便。但係單節或單數,又對電壓有要求嘅話就冇計了。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知你係咪要2A電芯還是其他型狀

唔知你係咪要2A電芯還是其他型狀
孤兒仔 發表於 2019-3-30 12:07

咁得意!文字係鋰電池,圖片係镍锌電池。
=====
睇緊倍量用usb線直充呢隻
係容量比NiMH低咗一半

======================================================================
9V 都有興趣:
可惜唔足9V,得 8.4V

=====
睇緊倍量用usb線直充

=========== ...
Joe_Black 發表於 3/4/2019 10:21 PM

"可替1.5V鋰電池"
要恆壓鋰電都唔買倍量啦,你睇佢容量點標,
2400mWH..... 算唔算藝術?偽術?

呢d用降壓電路嘅 "1.5V" 鋰電芯,係會用電能量 "mWh" 嚟標示,例如呢粒內藏880mAh,包皮會標示 "3300mWh" 之類 (3.8V x 880mAh)。
一粒Ni-MH電芯,例如常見嘅1900mAh Eneloop,大概係等於 2280mWh (1.2V x 1900mAh)。

=====
睇緊倍量用usb線直充

=========== ...
Joe_Black 發表於 2019-4-3 22:21

倍量嘅電芯,用過就知咩叫 "倍量" (雙倍標示容量)。

我呢粒內置充電及升壓(恒壓9V輸出)嘅所謂9V鋰電,包皮標示9V 650mAh,實測輸出大概得150mAh (@9V) 左右。

呢類9V可充鋰電有兩種,一種係單鋰電加升壓板(恒壓9V),另一種係兩串(叉滿時8.4V),個人覺得兩串果種比較好用,唔會有任何升壓干擾,純直流。

倍量嘅電芯,用過就知咩叫 "倍量" (雙倍標示容量)。

我呢粒內置充電及升壓(恒壓9V輸出)嘅所謂9V ...
dcc2000 發表於 2019-4-4 00:47

國產電池,倍量同力特朗,就真係無謂浪費金錢。
Soshine嗰款係咪應該OK?

倍量最出名,最易記既原因,就係佢D標示容量實際都只有一半

國產電池,倍量同力特朗,就真係無謂浪費金錢。
Soshine嗰款係咪應該OK? ...
mdws2002 發表於 2019-4-4 08:36

Soshine新買嗰時用100mA loading測過大概有560mAh (粒電標示650mAh),平時用喺它錶、儀錶、遙控玩具之類,買咗幾粒已用咗4-5年,可能充過電三、四十次左右,前幾日用200mA loading測過,仍有大概450mAh容量。
我呢款裏面係兩粒電芯 + 保護板嘅最簡單設計,要另外配充電器,依家有一種係內置埋充電電路,micro-usb頭充電。