[操作疑難] 2腳插蘇轉3腳

我淘咗個裝飾擺設燈座用2腳插蘇,唔想用轉插,直接買咗個3腳插蘇想改成3腳。
2腳插無地線,請問我就咁將2腳插分別火和水線裝落3腳插蘇就可以?火線和水線左右無分裝落3腳火和水線位就ok ? (2腳插唔知邊條係火線邊條係水線)

謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

兩腳插 火同水??????????????????
兩腳插無水,只有火同青

兩腳插 火同水??????????????????
兩腳插無水,只有火同青
HPHP719 發表於 2019-3-30 10:26

2腳插唔係無地線咩?  直係3腳插最長金屬腳 E
E
N L

火線要接去有開關果一邊,點解?不解釋太長唔想打咁多字
兩邊任接得唔得?當然得,只係帶電位隨機之麻,錯位,你關左制,本體都可能帶電

火線要接去有開關果一邊,點解?不解釋太長唔想打咁多字
兩邊任接得唔得?當然得,只係帶電位隨機之麻,錯位,你 ...
billyck2 發表於 2019-3-30 10:51

ok 已經駁好了,剪開條線有藍啡2色線,跟佢3腳指示駁就搞掂

2腳插唔係無地線咩?  直係3腳插最長金屬腳 E
E
N L
dan_dan 發表於 2019-3-30 10:32

水線=地線,青線=中性線
兩腳插只有火同中性線,唔會有地/水

以前成日好confuse
Live=紅/啡=火
咁Netural=藍=水,好似好make sense(顏色同火水相對)
但正確答案原來係青/中

以前成日好confuse
Live=紅/啡=火
咁Netural=藍=水,好似好make sense(顏色同火水相對)
但正確答案原來係青 ...
C-Leung 發表於 2019-3-30 12:21

咁樣啡分分鐘可以當地,,,(泥土色)

利申,純搞笑,咪當真

香港的參考圖....

用他表啦,唔好睇色。正路造法:燈座中間L,外圈N