[開箱] 家用吸塵機(無塵袋式)

舊的「胃而普」用了 37 個月就玩完,屋企人又心急要用,費事拆開睇有無得整,反正當初一買返來已經不喜歡,屋企人話吸力細,所以索性買個新吸塵機。

Electrolux ZAP9920,1900W。
「凶宅」價 $1088,但係用「會瘋卡」就 $880。

說明書連同兩個細吸頭放埋入一個膠袋,得張紙的說明書「質到巢晒」。

主機、喉管、大吸頭

條喉駁去主機的插頭鎖,好求祈,用得多都驚斷!

塵箱正面

背面

塵箱底

推塵箱底粒橙色掣打開塵箱

非專業音量測試,搵個手機 App 去量音量,距離吸塵機尾兩呎。
屋企住低層,窗口對馬路,環境音量:

校部機去最細吸力:

最大吸力:

新機 vs 舊機

舊機連盒

講講舊機死狀,大約去年夏天,開始發現如果連繼用得耐會 Overheat 到保護斷電,攤返凍部機又開得著,於是叫屋企工入不要長用,平日吸完個廳就停一陣,再去吸睡房,又停一陣先至再去吸另一間睡房,結果又用多大約十個月。

不過昨日屋企人話用用下部機自己熄機,之後攤返凍部機都開不著。我返到屋企搵它錶電阻檔試過插頭頭內的 Fuse 係正常,無插吸塵機插蘇的情況下開吸塵機掣,再用它錶電阻檔去度插蘇的 L & N 腳,發覺係不通電。或者係部機入面有 Fuse 燒了。部機因為有其中一粒螺絲係星頭,我又無合尺寸的星頭批去拆,所以無拆開部機睇。

如果有師兄有興趣,可以拿去玩。有原裝包裝盒,舊配件都幾乎齊全。土瓜灣區自取。
我暫時會留住部舊機,等到星期日晚都無人要就會拿去掉。部舊機係「胃而普」VL1602。

(已送出)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

無塵袋式, 清理時會唔會攪到好污糟?

Midas 發表於 2019/4/5 17:36

屋企一直以來用開無塵袋式吸塵機,習慣了,識得就住去倒塵。打開個塵箱,搵個膠袋笠住塵箱開口位,之後膠袋連箱倒轉將箱內的塵倒出來,雖然倒塵時多多小小係會有塵飄出來,但跟手搵返個吸塵機再吸一吸,不算太污糟。

Midas 發表於 2019-4-5 17:36

洗filter都OK,但掃filter就一定塵土飛揚所以我一定係水洗,反正有兩個filter响手

唔想麻煩又接受倒俾少少錢的話,換塵袋真係乾手淨腳而且塵袋機設計得好,個袋有垃圾都可以保持一定吸力,直至滿袋;而無塵袋機因為大多數都係得single cyclone,所以個filter比較易積塵而令吸力下降,大神嗰隻2 tier radial cyclone就會好好多,個filter冇咁易積塵

舊的「胃而普」用了 37 個月就玩完,屋企人又心急要用,費事拆開睇有無得整,反正當初一買返來已經不喜歡, ...
C_Law 發表於 2019-4-5 17:33

我部Electrolux都係同你同一個接頭款式(機身嗰邊),舊膠好鬼硬淨,唔係咁易斷嘅,請放心

舊的「胃而普」用了 37 個月就玩完,屋企人又心急要用,費事拆開睇有無得整,反正當初一買返來已經不喜歡, ...
C_Law 發表於 2019-4-5 17:33

佢兩兄弟一擔擔, 有部飛利佬都係咁, 勉強用住先

回覆 4# wyhui5124

用塵袋好衰格,過三五七年部機正正常常,但塵袋唔再出,用代用要cut/唔fit,漏風,激死人

回覆  wyhui5124

用塵袋好衰格,過三五七年部機正正常常,但塵袋唔再出,用代用要cut/唔fit,漏風,激死 ...
ghost2377 發表於 2019-4-5 22:01

飛利浦 在強國 大把 吸塵袋。平靚正,原裝的

佢兩兄弟一擔擔, 有部飛利佬都係咁, 勉強用住先
belleville 發表於 2019-4-5 21:55

我上1部飛記是死在吸塵袋個扣
2邊個扣好幼大力就斷了
ZAP9910 1800w比ZAP9920 1900W平好多
價格網見600

回覆 7# Midas

我當年買嘅係樂聲牌(National)

唔想麻煩又接受倒俾少少錢的話,換塵袋真係乾手淨腳
wyhui5124 發表於 2019-4-5 08:19 PM

紙塵袋12蚊店有售
紙塵袋最好係有需要時可以粗用
例如吸木碎或放完滅蟲炸彈後清理現場
跟手就掉