冷氣機雪種 R32 VS R410A 疑問

睇緊信興今年新出果款P/R記R32雪種窗口機。
信興張catalog話R32比R410A慳電67%定76%,PS.睇過唔記得具體數字
但有冇咁夸張?

個效率邊有升咁多呀 只係由4.50升到4.55之麻

高效又環保: R32在大氣層停留的時間比R410A短,亦有較低的紅外線吸收能力。因此,R32的全球暖化潛能只有675,比R410A少67%,使用R32雪種能大大減緩全球暖化。

http://www.panasonic.hk/chinese/ ... ner/cw-hz120ya.aspx

最低GWP應該係R290,但極度易燃
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呵呵
個sales仔又冇料扮4條
揸住張catalog喺我面前過下眼就話慳67%
原來係指:
R32的全球暖化潛能只有675,比R410A少67%

高效又環保: R32在大氣層停留的時間比R410A短,亦 ...
wyhui5124 發表於 2019-4-7 11:26

搭單問2匹機計定頻4K幾, 變頻8K幾
幾時先回到本?

搭單問2匹機計定頻4K幾, 變頻8K幾
幾時先回到本?
eh 發表於 2019-4-7 20:15

受唔同因素影響,好難講幾時回倒本。

以Pana 2匹窗口機為例,定頻COP為3.02,變頻COP為4.3(相信係half load之下的COP),於half load或以下個efficiency高咗40%左右;而變頻機要慳電就盡量行慢車同埋行嘅時數夠多。

我個FD以前由匹半定頻分體換變頻分體,夏天電費由一個月2千幾跌到千幾,足足少咗一半咁滯,原因係佢部機係响嗰段時間係24小時不停機長行,所以長期都係行慢車,效能高又使用時數高,所以慳好多;我上年都由定頻換咗變頻分體機(部舊機用咗十幾年,效能極之低),對比上幾年同期8-9月最熱嗰兩個月都係慳得幾舊水,因為平時開得少(一日開幾個鐘only),而且temperature set得高

受唔同因素影響,好難講幾時回倒本。

以Pana 2匹窗口機為例,定頻COP為3.02,變頻COP為4.3(相信係half ...
wyhui5124 發表於 2019-4-7 20:58

一季平1K,前後當一年平到1.5K都OK丫
2年多小小回本

高效又環保: R32在大氣層停留的時間比R410A短,亦 ...
wyhui5124 發表於 2019-4-7 11:26

睇咗幾個R32 report有少少驚,
都係買返R410A算數,事實電又唔慳得幾多。

今日問樓下電器鋪事頭,答:
大金就舊年開始鋪R32,P、R記就今年開R32 line。
具體啲嘢我都唔知,
你咪做下白老鼠囉

我:係囉係囉,1個唔好彩boom就886

今日問樓下電器鋪事頭, ...
C_K 發表於 2019-4-8 21:10

其實日本好早已經開始用R32,依家已經全部轉哂囉,大金响2017年先引入香港,對用家黎講兩種雪種分別不大,假如價錢一樣就冇所謂,太貴就無謂囉

今日問樓下電器鋪事頭, ...
C_K 發表於 2019-4-8 21:10

一燒著 r32 二氟甲烷, 就係HF 同 COF2
著火事小, 劇毒事大

不過如果發展商唔捆縛銷售, 我會照買R32冷氣機

慳咁多應該全世界都换