[求助]Toto 981坐廁入水慢, 是否沙隔塞了?

上網搵個下啲資料, 係咪要移開成個坐廁先拆到個進水閥呢??

因為我個坐廁幾貼牆, 我好難伸手入去擰

請指教

Thx~!!

將個閘制同埋曲尺制開到最大睇下得唔得先。
就算幾貼牆都可以擰得到。

via HKEPC Reader for Android

將個閘制同埋曲尺制開到最大睇下得唔得先。
就算幾貼牆都可以擰得到。

via HKEPC Reader for Android ...
skyfall 發表於 2019-4-7 18:28

thx, 個牆身入水掣已扭到最大都係滴出嚟, 因最近停過幾次水, 之後發現啲水好多沙, 跟住一直都係咁, 勁慢

thx, 個牆身入水掣已扭到最大都係滴出嚟, 因最近停過幾次水, 之後發現啲水好多沙, 跟住一直都係咁, 勁慢 ...
寫入讀出 發表於 2019-4-7 19:00

可能是波曲濾網或出水口塞咗,拆個波曲出來清走D沙石就可解決,記得要先關水掣。

可能是波曲濾網或出水口塞咗,拆個波曲出來清走D沙石就可解決,記得要先關水掣。

via HKEPC Reader for  ...
skyfall 發表於 2019-4-7 19:09

我有無啲簡單方法拆呢舊嘢出嚟?? 定一定要由底部6角扭開呢???

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我有無啲簡單方法拆呢舊嘢出嚟?? 定一定要由底部6角扭開呢???
寫入讀出 發表於 2019-4-7 19:18

一定要由底部筷子喉開始拆,鬆開六角螺絲母後就可整枝波曲拿出來,如果有沙隔的話,一般藏在伸縮棍內(有螺絲紋嗰支),出水口就在頂部。

一定要由底部筷子喉開始拆,鬆開六角螺絲母後就可整枝波曲拿出來,如果有沙隔的話,一般藏在伸縮棍內(有 ...
skyfall 發表於 2019-4-7 19:26

但果個窿位好入好細, 我隻手好難伸入去, 點算??

但果個窿位好入好細, 我隻手好難伸入去, 點算??
寫入讀出 發表於 2019-4-7 19:40

如果有沙隔的話,由個窿望入去可以見到,唔會不深入,用手指尾都可以撩出來。

但我底部筷子喉都拆唔到, 佢下面個四方窿好細, 手放唔入.......我手伸唔到入去扭

但我底部筷子喉都拆唔到, 佢下面個四方窿好細, 手放唔入.......我手伸唔到入去扭 ...
寫入讀出 發表於 2019-4-7 21:06

最好有相睇下實際情況,先參巧下這篇討論#6的方法。
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2162831