[測試] 淘-行針式電波鐘機芯(掛牆鐘)個人經驗分享

機芯來源 : 淘
所以對質素太有要求同期望嘅唔建議睇落去

留意 : 無拍到實物照, 圖片亦取自賣家, 有異議嘅可以離開
藍色文字喺我人手打嘅個人經驗同意見,懷疑我抄嘅提出證據先好講!

個人目的:用嚟更換舊掛牆鐘嘅壞機芯,萬一電波接收唔得嘅話當普通機芯

個人經驗
1) 用唔番舊鐘嘅鐘針, 舊針嘅洞口窄咗小小, 要用跟機芯配送嘅鐘針(落單時自己揀啱嘅鐘針長度同款式)
2) 收件時發現跟機芯配送嘅鐘針有彎曲(一如所料), 要自己人手屈翻直
3) 折舊機芯時發現有雙面粘貼膠將舊機芯粘死咗喺舊鐘到,用風筒出熱風吹雙面粘貼膠位置一陣間就可以拆到舊機芯

拆機同安裝過程嘅難度當然要睇舊鐘結構

機芯如果收到電波正常運作嘅話,機芯背面三粒藍色制喺無機會用嘅

安裝新機芯,確定機芯位置固定之後安裝三枝鐘針(時分秒),除咗要確定三枝鐘針要指向12點位置對齊之外,三針之間平行亦要確保轉動時唔會有碰撞,有需要就人手微調
機芯背面嘅定位針喺用嚟鎖死齒輪,未確定對齊位同三針之間平行之前唔可以拔出定位針

肉眼觀察確定之後可以拔走機芯背面嘅定位針,裝上電池
機芯正常運作嘅話三枝鐘針(時分秒)會先後轉動,當三枝鐘針再次向12點位置對齊之後會停止轉動,進入接收訊號狀態

據網上說明書講,收到訊號嘅話,9分鐘之內時分秒三針會自動轉動至正確時間,我嘅情況等咗大約3分鐘
等嘅時間越短,代表當時接收越好,相反如果要等足9分鐘嘅話,代表當時接收唔理想
而接收情況會受環境(例如:天氣)影嚮,所以未必曰日都收得好,但只要唔喺長時間收得差,就可以維持到準確度

新電波鐘機芯之後顯示嘅時間,與天文台網上授時比較,目測(時分秒)基本上喺同步嘅
據網上說明書講,機芯會喺每日嘅半夜時段接收訊號,自動調校顯示嘅時間

另外, 我嗰隻機芯喺00:00-06:00呢個時段只有時針同分針會轉動(省電停秒)

個别地理位置樓層望向環境因素收得好唔好就要自己評估
日間接收唔到, 晚間/半夜時段干擾較少可能會接收好d

睇番地圖,香港唔同嘅區相距商丘距離嘅差别,相比商丘至香港嘅距離,顯得微不足道
每一區都會有收得好同收得差嘅個案同時出現,無論室内外都有可能

有科學家精神想了解電波鐘錶的運作原理嘅可以睇 Post#16
https://www.hkepc.com/forum/view ... ;page=2#pid38323171

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

舊鐘壞左有得換個新野玩下,成功左會好有成功感

舊鐘用咗N年表面仲非常新淨, 換個機芯就可以少件垃圾, 又可以用多N年

全抄賣家網頁資料,自身一張實物圖也沒有
簡單住邊區,隻鐘掛室內接收到嗎

全抄賣家網頁資料,自身一張實物圖也沒有
hon829 發表於 2019-4-11 09:59

實物圖影嚟為乜呢? 反正機芯實物相唔會影得好過網上圖
更加無興趣曬我個掛牆鐘款式

唔喜歡嘅當我無post過,反正睇完我又無錢分嘅

唔影啦..反正機芯實物唔會影得好過網上圖
又無意分享我個掛牆鐘款式 ...
solexkey 發表於 11-4-2019 10:03

電波表理論上每晚會對5次時,對到就停,對唔到會對5次,電波鐘芯會唔會比舊機芯耗電?
通常舊機2A電用到一年.

電波表理論上每晚會對5次時,對到就停,對唔到會對5次,電波鐘芯會唔會比舊機芯耗電?
通常舊機2A電用到一 ...
reddogdog 發表於 2019-4-11 10:09

電波鐘芯應該會比舊機芯耗電
舊機芯2A電用到唔止一年
呢隻估計用到一年到

電波鐘芯應該會比舊機芯耗電
舊機芯2A電用到唔止一年
呢隻估計用到一年到 ...
solexkey 發表於 11-4-2019 10:19

如果舊鐘換黎玩下唔錯。

對到時就唔會太耗電,因為對左一次,好似果日就唔會再對時
如果點都收唔到,先可能比較費電,可以觀察一段時間,就知果個位岩唔岩洗
我係傾向一係用淘仔十幾蚊40粒既渣電(碳性,夠一年就掉,唔理重有冇電),一係用1.5V既一次性鋰鐵,貪佢唔會漏水

機芯來源 : 淘
所以對質素太有要求同期望嘅唔建議睇落去

個人目的:用嚟更換舊掛牆鐘嘅壞機芯,萬一電波接收 ...
solexkey 發表於 2019-4-11 08:43

用緊呢隻,收到幾準