[意外地]整好咗個馬桶flush valve漏水問題

個馬桶用咗4年左右,上一年都已經發覺撳完水後仲會漏水落馬桶,已經拆過flush valve清洗過都冇效,撳完水後就會一路入水一路漏水,好彩入水快過出水,當個水位去到咁上下就會停止漏水落馬桶度,用得倒就冇再理佢

WDI flush valve

之前想換過隻撳手,上淘寶買過隻,但用起黎要大力撳咗(因為內置有彈弓)所以冇用,但發現點解個漏水冇咗嘅,就好似新valve一樣咁,原來當撳完水後將個撳手頂低少少位就可以止漏水,估計係個valve D軟膠老化咗少咗彈性,當水位上升之後就會壓番實個valve。

於是將個舊撳手去改裝一下,加個墊圈同不鏽鋼介子就可以限制倒個撳制頂位,set到撳個頂位啱啱好頂住個valve頂1-2mm左右,就可以止到撳完漏水,大功告成,可以慳番唔駛換住,頂倒幾耐得幾耐

改裝後限制最高制位

加介子及膠圈(又係手上多出黎嘅廢料)

之後計時,未改裝有漏水時個總入水時間係1分45秒左右,而改裝後只需55秒就搞掂
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

第1張圖個白色膠碟應該可以調高低的,不須改個撳掣。

第1張圖個白色膠碟應該可以調高低的,不須改個撳掣。
skyfall 發表於 2019-4-12 16:58

個問題係頂到最高粒制會凸咗出黎,唔靚仔

我同你一樣case
不停入水止吾到, 滿就由撳制個窿流反入坐厠
我洗完水箱左手面入水個膠圈就可以正常一排
但都頂吾得耐,
是不関中間按制位高低事

我同你一樣case
不停入水止吾到, 滿就由撳制個窿流反入坐厠
我洗完水箱左手面入水個膠圈就可以正常一排
但 ...
gohk01 發表於 2019-4-12 17:12

我唔係不停入水去到滿都唔識停,係一撳完水成缸水沖哂之後入水嗰時仲不停漏水入馬桶,當時個水箱得好少水,一路入就一路漏,直至水位升到一半左右先開始停止漏水

私下覺得件野幾拾蚊,
換過新心理上安全好多!

我用緊這類水膽,全新時都是一時漏一時又唔漏,用了一段日子之後因彈弓鏽蝕
支膠棍會輕微下墜,這時便會由朝漏到黑。

個問題係頂到最高粒制會凸咗出黎,唔靚仔
wyhui5124 發表於 2019-4-12 17:08

謝謝師兄告知此問題可以咁樣改善。

via HKEPC Reader for Android

私下覺得件野幾拾蚊,
換過新心理上安全好多!
big_nature 發表於 2019-4-12 17:32

首先,個flush valve漏水唔會有咩唔安心,只係冇咁好用,而且DIY精神係唔會計較幾多錢而整,反而係享受個過程同整好個成功感,話唔定呢個flush valve可以繼續服役多十年八年都唔定

好似之前有師兄個美的電磁爐有D問題,最簡單只要上淘寶買過塊主板幾蚊換走就得,但佢不斷花時間去試整,終於花咗$0就整好咗繼續用,計番時間同心機其實係蝕本生意

我都係
入水開大d就解決問題