[操作疑難] 木工問題請教

我牆身想做膠板飾面, 膠板我叫師傅o係工場預先癡上兩分板方便現場安裝, 但係d板送到現場孿哂, 釘膠固定唔到, 打蚊釘都唔得 ...

想問下d兩分板係咪要點樣預先處理左(如脫水)先唔會孿 ?

兩件唔同收縮度嘅野用萬能膠黐,萬能膠一收水咪弯囉,好正常喎。
試下用條二分柴,蚊釘左右上下斜拮,唔好慳,打多幾口希望用得返件板

--想問下d兩分板係咪要點樣預先處理左(如脫水)先唔會孿 ?
-如脫水-無夾板會唔脫水,再脱只有炭化
-唔會孿 -淨兩分板放係度都會孿
結論係淨板包孿

釘膠要硬化後才能將兩件物件固定,如果想即時固定就要用萬能膠。
如果是大件的膠板,即使用萬能膠黐,上牆後4邊位也要用薄木片釘釘壓住
以防止邊位翹起,數天後拆去薄木片和釘。

我牆身想做膠板飾面, 膠板我叫師傅o係工場預先癡上兩分板方便現場安裝, 但係d板送到現場孿哂, 釘膠固定唔到 ...
EOS 發表於 2019-4-13 14:54

九成用得耐都會孿 六分板咁厚都一樣有機會孿

木孿好多原因,有人為有自然因素,好難完全避免

當然可以壓返平,不過建議你改用 纖維板 比較簡單

技術問題點解不是交師傅處理/解決
又冇圖!唔知板料大小,用材,環境因數,施工效果...

因為【單面】膠水啲膠水令到佢攣咗一邊收縮
我嘗試方法就是整濕塊板
然後用好多嘢紮住佢一兩個月

我呢2隻門係2X年前做的
是 使用2片1分木板 中間是五條木方日字框
是很輕的 太重亦都會破壞個櫃

[兩邊都有上膠水拉力互相牽引]
所以係冇彎到我都覺得好好彩

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黐一面膠板會攣
另一面都用黐埋唖白膠板應該無咁攣喇掛