請教鋼琴收納方法(平時掛牆,用時拉下)

為呢個電鋼琴嘅收納方法費煞思量,都係未解決得到。

有無辦法可以做到以下咁樣?

1)平時向上推泊牆
2)要用時向下拉至水平

要需要啲乜嘢?

(鋼琴底有位可以固定喺木板或鐵通上)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你需要類似掛牆式的隱藏摺枱的五金件
淘寶或google搵
"隱藏摺枱五金"
"換鞋凳 五金"
"挂墙式门厅轨道"
都會搵到合用的五金件

你需要類似掛牆式的隱藏摺枱的五金件
淘寶或google搵
"隱藏摺枱五金"
"換鞋凳 五金"
"挂墙式门厅轨道"
都會 ...
hkce 發表於 2019-4-15 10:07

睇過你講嘅零件,但似乎都唔太啱用。

需要:

1)拍牆收納時要夠穩固,唔好容易跌返落嚟
2)拉落嚟時個支架要好穩固咁承托到部鋼琴,唔會左搖右擺

你部琴有幾重?~20kg?
可行的‧木箱靠牆裝双葉較‧另一面要加番隻腳‧
呢個設計推上時要好用力推‧放下時又要用力扶住‧

我部琴都接近40kg‧放係枱下‧要用時拉出來‧好方便‧
(不過張枱要diy下‧同自制琴架兩邊要加重型三惝路軌‧)

參考或改良吓依張枱應該ok

https://detail.tmall.com/item.htm?id=580813323048

參考或改良吓依張枱應該ok
denc 發表於 2019-4-15 12:06

呢個好近磅!

呢個好近磅!
cap 發表於 2019-4-15 12:09

參考個設計,有木工資識就去木行介板自己DlY,
唔識整咪度好個琴呎吋,帶埋啲圖去傢俬舖訂做囉!

參考個設計,有木工資識就去木行介板自己DlY,
唔識整咪度好個琴呎吋,帶埋啲圖去傢俬舖訂做囉! ...
denc 發表於 2019-4-15 12:18

自己做應該做到,但手工呎吋一定冇訂造咁好,但應該可以平好多(淘寶一個都要9百幾人仔,訂造長身嘅加埋運費可能要1500人仔。自己造滿足感大d。

其實真係要諗下自己做定係搵人訂造。。

有本事當然自已做啦!

依個櫃/枱照計開一塊4呎x8呎夠料,
用雙啞白膠板面6分大芯板,
淘定五金件同自粘封邊,
我諗$500內夠得掂!