[操作疑難] 請教:- EXIT 出路燈 stand by 不亮

問題 - Stand by 時光管不亮

來電可叉到電池  (見右下方紅燈)
截電測試, 會正常自動轉用電池, 著光管

已試上方火牛, 正常
請問是否要換下方的 inverter? 何處有售要幾錢呢?

先多謝 各位大俠指教 :)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

問題 - Stand by 時光管不亮

來電可叉到電池  (見右下方紅燈)
截電測試, 會正常自動轉用電池, 著光管

已 ...
Cheerman 發表於 2019-4-16 21:58

新填地街 有好多間呢類消防用品店 可去問問

又或者 搵間就腳既舖 ↓ 打電話去問問 有冇電池出路燈箱入面隻接駁電池嘅火牛賣

不如 索性問吓 有電池嘅 LED 出路燈箱 幾錢個 平嘅不如成個換

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 60&pid=38318046

http://www.crystalitehk.com/

有冇試過換光管/士撻?
見你支管都黑哂頭,可能有一邊斷咗絲,所以行220V嗰陣唔著

有冇試過換光管 = 無
有冇試過換士撻 = 有

請問如光管已壞, 為何截電轉用電池後, 光管又會著呢?
另外, 發現光管兩頭是被夾實的, 是否用轉90度方法取出?

多多指教 :) 謝謝

有冇試過換光管 = 無
有冇試過換士撻 = 有

另外, 發 ...
Cheerman 發表於 2019-4-17 00:19

似係正常火牛壞

Stand by 時行正常火牛 無電到時先會行電池火牛

取出光管是將光管旋轉四份一個圈

會唔會係自動跳轉嗰度出問題呢?

有冇試過換光管 = 無
有冇試過換士撻 = 有

另外, 發 ...
Cheerman 發表於 2019-4-17 00:19

問:點解220V嗰陣唔著,行電池嗰陣識著?
答:緊急照明係靠高壓電打著支管,即使支光管壞咗,只要冇漏氣就識著。
但係220V嘅電路需要一支狀態良好嘅光管嚟運作,如果光管斷咗絲就著唔到

問:點解220V嗰陣唔著,行電池嗰陣識著?
答:緊急照明係靠高壓電打著支管,即使支光管壞咗,只要冇 ...
GD830 發表於 2019-4-17 17:40

原來如此,長知識了,謝謝。