[操作疑難] 水司那問題

請問立邦V5101水性封牆底漆, 係咪同袋鼠牌司那係同一類野?
都係代替光油用來批灰前上的司那?
因為上網search話依家好多袋鼠牌司那假貨/溝水, 用完=冇用
自己屋企想用好D的材料, 如果V5101唔係, 有冇好用的批灰前的水司那推介?
THX

水司那根本都不是貴野, 都有假貨@@?
你去番專買油漆的鋪可能會穩陣D

飛虎宜家都有出水司那
袋鼠很一般, 小修補冇所謂,大面積唔掂一摵成塊膠皮nut返出來,唔係好咬底

好多油漆CF用SKK水性封固底漆做批灰前防潮油,但幾年前隔籬台(天X出X社)有人提過用多樂士全效淨味底漆更好,只係價錢較貴。
我十多年前用過多樂士珠光內牆乳膠漆,依家只係颜色淡咗,其他一切正常。

好多油漆CF用SKK水性封固底漆做批灰前防潮油,但幾年前隔籬台(天X出X社)有人提過用多樂士全效淨味底漆更好 ...
diputs 發表於 2019-7-19 12:15

Diputs  Ching, 之前睇左你篇" 生鏽鋼筋防鏽處理" post跟住做, 想問下過左幾年, 你的天花有再裂開嗎?
我同你一樣, 都心急油左紅丹

ching,dulux 係咪1條龍有晒批灰,第一浸上油漆油產品賣?

回覆 5# paul0923
FYI,
做過的地方表面OK,冇明顯裂縫,不過用膠鎚敲打有D位置有空鼓聲,可能因我當時冇用電鑿(冇工具)清好石屎基底,有D離殻,但表面冇裂紋,暫時唔理先。睇番買包仔料HB25張單己過了5年多。
註:坊間做士波令維修頂多保固3年。

最近係網搜原來旺角有間叫華X專賣防水建築物料公司,有富X樂(建築行較出名品牌)專處理建築鋼筋生銹叫Nitoprime Zincrich,有500幾克裝,都係單組份環氧樹脂油加鋅粉或鋅化合物粉,好適合DIY用,唔使一定用鎖鏈牌。

回覆 6# hellolo

Dulux 出名係油漆類及防水油品質,立邦就一條龍有現成批土(灰)賣。如用多樂士全效淨味底漆,可用其他現成批灰如石膏板灰Easy Finish ready mixed joint compound, 立邦淨味批牆灰, 菊花901平底漿, 紫荆花906批牆灰等。

回覆  hellolo

Dulux 出名係油漆類及防水油品質,立邦就一條龍有現成批土(灰)賣。如用多樂士全效淨味底漆 ...
diputs 發表於 2019-7-22 20:58

真好有你在,因為我家牆上發霉,生晒1隻隻,steam過牆殺嚟d 1隻隻,之後油剝落,一鏟連第灰都甩,家下一忽忽,無錢叫人整,唯有試下1幅細牆試下先,一路睇緊點整

立邦淨味批牆灰。。。會唔會有菜油原料,我怕起霉

回覆  paul0923
FYI,
做過的地方表面OK,冇明顯裂縫,不過用膠鎚敲打有D位置有空鼓聲,可能因我當時冇用 ...
diputs 發表於 2019-7-22 20:29

Thx ching, 咁我就放心了
早知早D問你, 原來有D咁好用的product