[操作疑難] 有關使用LCD Smartie控制VFD顯示屏

小弟最近喺淘X買咗個VFD顯示屏, 如下圖,

需使用底板上的USB位連接, 但因底板上USB插頭不足, 賣家教改用轉接線直駁底板尾後的USB位...

個賣家話要控制個VFD屏, 先用"Zadig"裝driver, 裝咗個叫"LCD2USB Interface", 完成後在AIDA64 的LCD設定頁面或LCD smartie上就用到, 搞咗一大輪之後AIDA64使用上冇問題但改用LCD smartie就完全找不到driver, 如下圖

想問問各位師兄應該點整先用到LCD smartie
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

https://youtu.be/9aa9B8iu9lA

呢個係用 pertelian. dll你可試試

呢個係用 pertelian. dll你可試試
Offer 發表於 2019-7-19 22:29

師兄, 唔該哂提我搵.dll
我google "lcd2usb.dll", 估唔到真係有得直接download, 放返落LCD smartie 個folder就work,
而家試緊D setting

小弟想問問, LCD smartie 上想顯示CPU 溫度及風扇轉速等HWMonitor資料,
請問要點set?
我見"MBM"選單內的"Fan Speed 1"等等要怎樣用... ?

LCD smartie好多年冇再update過,而家的底板未必可用到你要自己试下,不過CPU,HD,RAM用量仍可顯示

LCD smartie好多年冇再update過,而家的底板未必可用到你要自己试下,不過CPU,HD,RAM用量仍可顯示 ...
Offer 發表於 2019-7-20 07:31

唔怪之得, google搵唔到相關資料,
D人話如想睇溫度轉速請用返AIDA64

https://www.hkepc.com/forum/view ... 2&highlight=Vfd

我以前係咁樣玩呢個vfd嘅

我以前係咁樣玩呢個vfd嘅
Offer 發表於 2019-7-20 12:49

師兄果然係高手

師兄果然係高手
mxc 發表於 2019-7-20 23:12

師兄打算怎玩這VFD?可否分享一下

師兄打算怎玩這VFD?可否分享一下
Offer 發表於 2019-7-21 10:35

放喺機箱入面show下CPU資料同埋風扇轉速D基本嘢
本身個箱冇側透, 唸緊點整塊亞加力膠側透, 唔知淘X有冇幫人訂做...
想要黑色但透到光...