燈座火線長期有電到?

我屋企有個廁所燈掣一直無用,因為係閣樓。但我發覺如果我用他筆度一度個燈座既火線,就算無開到個燈掣,枝他筆都會有弱光著,似乎有輕微電通過。請問各位點解會咁既@@?呢個問題即使我將條火線抆出黎,唔插燈掣咁去度燈掣既火線都會係咁。

謝謝各位!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我屋企有個廁所燈掣一直無用,因為係閣樓。但我發覺如果我用他筆度一度個燈座既火線,就算無開到個燈 ...
yam1314 發表於 2019-7-20 01:19

你呢條火線係唔係接唔止一個燈位, 如果係, 可能係另一個燈位有回頭氣

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

你個燈掣有冇led status light?
有嘅燈座有輕微電流通過係正常嘅

燈掣甩咗火線,燈座都有電,咁又好似唔關燈掣事
當我冇講過

回復 1 #yam1314

可能支他筆壞咗,試下用另一支測試。

via HKEPC Reader for Android

個燈制係有燈嗰D
原來3樓已經講咗

L/N 反接左,開關應該接L,但好多電燈佬都亂接,唔理L/N

樓上師兄有提,可能有拖其他燈,又駁錯嘅回頭氣或者穿埋一齊嘅其他線,用梗電咁啱又無同中性線一齊穿嘅感應電壓

你呢條火線係唔係接唔止一個燈位, 如果係, 可能係另一個燈位有回頭氣

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android ...
MightyMax 發表於 2019-7-20 04:59

最奇怪就呢個只控制一盞燈????...

你個燈掣有冇led status light?
有嘅燈座有輕微電流通過係正常嘅

燈掣甩咗火線,燈座都有電,咁又 ...
C-Leung 發表於 2019-7-20 09:02

我他過其他組件既燈掣,又無問題喎????
試下用他錶望望先!

枝他筆都會有弱光著
yam1314 發表於 2019-7-20 01:19

電線 (絕緣) 唔好, 飛氣