[教學] [維修日記]移動電源

有位網友交託我幫他維修移動電源,情況就是顯示屏出現問題,LED只有一半顯示,輸出仍然是正常的, 今次用了那二十多元改裝風咀熱風槍

https://youtu.be/Rdy_jaEeGbY

非常感謝offer 師兄的幫忙 , 給我維修好柒電移動電源! 唔該晒!

仁E, 免費義診,

順便up下, 同此post並冇關係, 我發覺左一樣野, 某d助焊劑對支他錶落去有1X Mega ohm阻值.....
如果用在高頻或電子訊號, 無線電電路, CPU.......會有一定影響, 做成微漏電, 事關如果好似BGA果類冇得洗返焊劑出來, 所以推介大家買kester焊劑, le 隻超出他錶範圍,阻值極之大.......

Utube都有好多flux review參考

仁E, 免費義診,

順便up下, 同此post並冇關係, 我發覺左一樣野, 某d助焊劑對支他錶落去有1X Mega o ...
999067800 發表於 2019-7-25 18:19

我呢隻係自家製嘅份量比較少 從youtube可以看到他揮發得極為快 辣雞放埋去, 也甚少煙 產生, 但係助焊嘅效果比較差

非常感謝offer 師兄的幫忙 , 給我維修好柒電移動電源! 唔該晒!
swchan 發表於 2019-7-25 17:00

因為係同樣嘅毛病所以先至比較易整 太麻煩的話我也幫不到你

仁E, 免費義診,

順便up下, 同此post並冇關係, 我發覺左一樣野, 某d助焊劑對支他錶落去有1X Mega o ...
999067800 發表於 2019-7-25 18:19

Rework BGA要用好多助焊,正如師兄所講要用貴野,有冇退而求其次方案呢?

多謝分享,另外請問 pcb 原本嘅錫係唔係無鉛錫呢?

個盒好似幾正..有得調壓.有冇LINK

多謝分享,另外請問 pcb 原本嘅錫係唔係無鉛錫呢?
logoff 發表於 2019-7-26 08:47

不是無鉛錫所以比較易拆

個盒好似幾正..有得調壓.有冇LINK
剋星 發表於 2019-7-26 08:51

淘寶已經下咗架冇得賣啦