我響鴨記買過三隻飛記E14 LED膽,全部用都響一年內壞晒
睇番個盒應該係大陸版,唔知係咪因為咁而差啲

但 ...
vaio 發表於 2019-8-3 11:38

我屋企用緊飛記E14 LED膽,全部淘寶貨,已經用咗2年,每日都開5個鐘或以上,乜事都冇。
係咪個燈罩散熱唔夠好LED膽要用响開放式燈罩度

我屋企用緊飛記E14 LED膽,全部淘寶貨,已經用咗2年,每日都開5個鐘或以上,乜事都冇。
係咪個燈罩散熱 ...
wyhui5124 發表於 2019-8-3 12:06

我都係用喺Ikea嘅開放式燈罩,不過每日開大約20hrs

回復 20 #vaio

我都係飛記e14,6.5w
廳2盞吊燈各4個e14膽(冇燈罩),每日輪流開4hrs左右
睇返record,我係由17年5月開始陸逐轉led,前後買咗13個e14,而家剩2個,應該壞咗3個。2年壞3/8其實都唔算太襟

回復 C_Law

我睇下有冇其他師兄有興趣試  

Btw講真燈膽真係唔想投資太多
又wifi、又內置牛、又串聯燈 ...
C-Leung 發表於 2019/8/2 23:53

屋企「蘇花」死過兩個 LED 膽,兩個都雜牌貨。

一個係屋企附近燈飾舖買,裝係廁所天花用了四年多小小。
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=2510486&ordertype=0&page=1#pid38600490

另一個用係睡房檯燈,平均每晚開 4~5 個鐘,係鴨街買,只係 HK$1x,相比同火數有牌子的要 $2x~3x,但貪平的結果就係半年左右就玩完。

目前屋企有兩個用開的 LED 膽,都係日本城買的 Sunshine,兩個都已經 2+ 年。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

燈膽已收貨,不過,以前用光暗掣,要換返個普通掣先至可以換新燈膽上去,不過收貨時已開始天黑,打算明天日光日白的時候先至換掣。

新掣已買,求其屋企附近水電舖買,$10/個。但有個問題,雖然係單刀開關,但兩個電線位有無分出入?
一般師父裝燈掣有無慣例,例如靠上的係出(去燈膽),或者係入(來自電源)?

箭嘴係個燈掣膠殼印住的安裝方向(向上)。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係實物睇到兩個入線位旁邊係有字,靠上的是 L1,另一個是 C。

駁錯線先會一開五個全開 例如三段開關 有五支燈頭

第一段既線駁一支燈線 第二段既線駁兩支燈線 第三 ...
別問我是誰 發表於 2019-7-28 20:07

這個方法最有效,仲可以牆身開關控制三個檔.

好簡單地又開又熄就可以辦到!
師兄好介紹!

PS:我用有遙控個隻!

燈膽已收貨,不過,以前用光暗掣,要換返個普通掣先至可以換新燈膽上去,不過收貨時已開始天黑,打算明天日 ...
C_Law 發表於 2019-8-3 23:58

一般開關 按下係開 按上係關

個箭咀係提示你 裝制面既要跟方向

否則按下變關 按上先係開

個制螺絲上面都印有 TOP 既係呢面向上

C = COM 等於來電

L1 = 去燈果條線

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 08&pid=35132268

回復 25 #C_Law

Hager都係名牌,大掣面$10抵啦
其實冇led指示燈嘅燈掣係唔駛分in out嘅
如果真係想分,C駁來氣(in),L1駁掣線(out)

回覆 28# 別問我是誰

回覆 29# C-Leung

唔該兩位師兄!