請教改裝壁燈

大家好

想請問各位普通駁電線裝燈泡的壁燈,可唔可以改做用鋰電池供電?

類似

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇嚟你對電力一點認識都冇

相信你所買嘅新潮led仿古董燈泡
使用中華電力市區電壓220v
18650鋰電池只有3.7 V 是推不著的

大家好

想請問各位普通駁電線裝燈泡的壁燈,可唔可以改做用鋰電池供電?
via HKEPC IR Pro 3.5.2 ...
manchars 發表於 2019-7-28 23:08

如果你想咁做 就唔係叫改裝

就要拆咗支燈 換過另一支用電池既燈

用12V 汽車電池.....再改用12V 燈....啦...

睇嚟你對電力一點認識都冇

相信你所買嘅新潮led仿古董燈泡
使用中華電力市區電壓220v
18650鋰電池只有3.7  ...
HK2046 發表於 2019-7-29 00:16

丫 可能佢想用 220V 既鋰電 

仲有可以用逆變器
dadadede 發表於 2019-7-29 03:18

我有
18650x3 =12V to 220V 逆變器
效能太低所以唔出聲
唔知夠唔夠玩30分鐘

我有
18650x3 =12V to 220V 逆變器
效能太低所以唔出聲
唔知夠唔夠玩30分鐘

...
HK2046 發表於 2019-7-29 03:30

可以用依個 應該可以頂好耐吓 https://kknews.cc/zh-mo/digital/xzo38mo.html

18650x3 =12V 加特斯拉線圈
https://detail.tmall.com/item.htm?id=578631228999
效能太低所以唔出聲
唔知夠唔夠玩30分鐘

大家好

類似

via HKEPC IR Pro 3.5.2 ...
manchars 發表於 2019-7-28 23:08

可以, 拆了螺絲頭裡面的驅動器, 電池直接接到LED燈絲.
但是必須知道燈絲用串聯還是並聯.
也很花功夫.