請教天花同牆身之間如何留1cm白邊?

終於去到油油呢步, 我已經拆左舊有的花線, 上網睇C父會在天花同牆身之間如何留1cm白邊, 等視覺上睇直D
想請教DIY可以點樣整到一條直的白邊呢?油白色花花果陣油落牆身小小, 再用和紙膠紙貼住條邊位再上牆身的油嗎? 還是油完牆身, 再响牆身貼和紙膠紙, 再响接口位油上白色白邊呢?
有冇話油完幾耐先可以貼和紙膠紙呢? 我好怕會底油都一齊斯走
THX~

終於去到油油呢步, 我已經拆左舊有的花線, 上網睇C父會在天花同牆身之間如何留1cm白邊, 等視覺上睇直D
想請 ...
paul0923 發表於 2019-7-31 00:52

和纸未乾透就要撕走

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

我都想知,一般貼“就文膠紙”可行嗎?

我試過縐紋膠紙痴漆油牆,30mins內撕都會甩灰…

想請 ...
paul0923 發表於 2019-7-31 00:52

我冇用膠紙, 先用細油掃油白邊, 等乾後才油下邊牆身, 當然冇用膠紙咁直, 但是都幾好.

我都想知,一般貼“就文膠紙”可行嗎?
hkghost 發表於 2019-7-31 01:32

搵倒方法了, 依家係唔知油完牆身幾耐先可以黐和紙膠紙 我之前買左縐紋膠紙(3_M)同"和紙膠紙"(立X)黐D門邊同電掣, 個人覺得縐紋膠紙黐力強D
https://www.youtube.com/watch?v= ... p;index=32&t=0s

我冇用膠紙, 先用細油掃油白邊, 等乾後才油下邊牆身, 當然冇用膠紙咁直, 但是都幾好. ...
ANWKLO 發表於 2019-7-31 11:13

ching咁堅, 就咁用手可以油倒直線, 利害

ching咁堅, 就咁用手可以油倒直線, 利害
paul0923 發表於 2019-7-31 13:58

老師傅工藝!

回覆 1# paul0923

可參考吓下面條片
https://youtu.be/N6BoYjRkA2c

如果想留條離天花約半吋白邊,可diy一塊約12x4吋長3/8吋厚白膠面板(買碎料)中間加個手柄做油牆身接天花相交直線時的檔板限位(如下圖類以替代皺紋膠紙),或買鋼灰匙黐塊白膠板落去都得,不過油交接線時要一手拿檔板,一手拿油掃。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  paul0923

可參考吓下面條片

如果想留條離天花約半吋白邊,可diy一塊約12x4吋長3/8吋厚白膠面板( ...
diputs 發表於 2019-7-31 23:47

好似貼膠紙會易控制D, 我發現個天花唔係好平(我冇能力整到全平XD), 用木板呢個方法應該唔適合我個情況
請問ching知唔知油完油要等幾耐先可以貼和紙膠紙呢??? thx