新手婦孺,鑽穿電線,想問探測器有用嗎?

因幾個電工師父,都話探測器冇咩用....

探到有電線,但探唔到損傷程度,不如傾責任同維修費實際啲...

因幾個電工師父,都話探測器冇咩用....
thel 發表於 2019-8-1 16:14

金屬探測器㸃會無用, 唔用鑽穿水喉重大鑊, 到時想唔鑿牆都唔得, 揾平既金屬探測器就真係無用。

金屬探測器㸃會無用, 唔用鑽穿水喉重大鑊, 到時想唔鑿牆都唔得, 揾平既金屬探測器就真係無用。 ...
smallstar 發表於 2019-8-1 16:20

請問Bosch差不多二千果種,有用嗎?謝

請問Bosch差不多二千果種,有用嗎?謝
thel 發表於 2019-8-1 16:22

有用, 測到5寸深金屬

正如唔扣巴士上嘅安全帶一樣…
岀事就大獲了

via HKEPC Reader for Android

你係問已經鑽穿左,有無用。定未鑽前有無用?

你係問已經鑽穿左,有無用。定未鑽前有無用?

超新手達人 發表於 2019-8-1 16:46

其實,我已經鑽穿咗電線,只係諗,下次再鑽,探測器是否有用呢!

用過,平的 成日響,eg 有綱根/電線跟本分唔到。

用過,平的 成日響,eg 有綱根/電線跟本分唔到。

behappy 發表於 2019-8-1 17:09

叫得金屬探測,綱根/電線都係金屬梗係響
要分清綱根定電線,要超聲波圖像分析。
btw,唔理綱根定電線,鑽到都唔好,有好過無