新手婦孺,鑽穿電線,想問探測器有用嗎?

因幾個電工師父,都話探測器冇咩用....

我有部Bosch GMS 120。簡單講係可以偵測到金屬,但金屬電線喉會阻隔電磁波,所以分唔到係鋼筋定線喉。另外精密度唔高,例如係牆身打橫掃,訊號係會有強弱之分,大致會掃到鋼筋嘅格仔。仲有因為GMS 120偵測唔到深度,所以只能盡量避開金屬位,要鑽就揀兩條鋼筋之間嘅位入手。

Bosch GMS 120 好用嗎?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
pgts1230 發表於 2019-8-1 21:34

我有 Bosch GMS 100 M
放埋電制旁邊會響架
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想請教
探測「電線」是用甚麼原理?測電流?測銅線?
如果孖支孖膠冇藏喉就咁吻石屎,估計藏得不深,會比有暗喉的,易測還是難測?

廿幾年前,當年我仲係學生,屋企人跟,線冇入喉,線點走都唔知...
thel 發表於 2019-8-15 02:48 PM

冇入喉,偷懶,打斜走最短距離 

廿幾年前,當年我仲係學生,屋企人跟,線冇入喉,線點走都唔知...

這麼有誠意,DIY一個金屬探測器沒多少錢,別聽人瞎說,沒用的是垃圾貨而已 ...
xiao 發表於 2019-8-14 20:36

請問需要買什麼parts去組合?

這麼有誠意,DIY一個金屬探測器沒多少錢,別聽人瞎說,沒用的是垃圾貨而已