老豆教落打8號風球,鋁窗唔好鎖實,唔鎖死同留5mm空間俾佢

其實有冇咁既事,人大左,同佢爭駁左一輪,我就緊係全部lock死,
但上次經過山竹後,今次韋帕,佢都係咁。
佢話鎖死,o的窗就硬食o的風,俾少少位佢,反而會卸一卸風力,其實有冇跟據???

我屋企有兩隻鋁窗向街,本身都好實下,我自己打開都要用力推,話說我早5日去左旅行。
一向兩隻鋁窗都係關實,但冇鎖死

我見打風就whatsapp 老豆叫佢上我屋企幫手關埋佢。點解我今晚返到黎,佢冇關度。我問佢,佢話又係講果句(都話唔洗鎖死,就咁關埋,唔好開條乸走到風,但留幾mm 等佢有啲彈性咁)

雖則返到黎,兩隻窗冇吹開到,但我一直都聽人講話打風會扯隻窗出街

同佢駁左幾句,因為呢間屋係我自己住,唔係佢住緊係講到咁輕鬆,佢叫我自己問下人。

上網search 過原來又真係有人咁做

https://www.google.com/amp/s/tw. ... 060724000011KK05624

update:
估唔到會引起熱烈既討論,其實係冇俾條乸佢出風,我家豆意思係話,因為鋁窗有5mm 位,如果有風起外邊壓落黎,會有啲走棧位俾佢,會關窗,但唔lock 實之餘,但唔俾風出入

係有根據既

一條毛巾位……但係要關窗夾住條毛巾,咁樣啲風有位咗走,塊玻璃受少啲力

開窗用死力迟早推落街,落返啲油润下佢啦!
via HKEPC Reader for Android

錯!

絕對要鎖緊隻窗。

如果風力足夠吹爆玻璃,玻璃一爆,剩低的空窗框已不太受力,鎖緊的空窗框好難進一步吹爛,但無鎖緊的空窗框就仍然有機會吹到開開合合,遲早拗斷窗較成個空窗框吹到飛走。

風力未夠吹爆玻璃的話,鎖緊的窗當然無事,至於無鎖緊的窗,玻璃無爆會好食風,吹到開開合合,同上面一樣有機會隻窗門址走,即使無吹甩,無關閉的窗會入風,有機會吹到室內雜物亂飛,對留係室內的人構成危險。

印象中有集 MythBusters 做過類似實驗。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

錯!  

絕對要鎖緊隻窗。

如果風力足夠吹爆玻璃,玻璃一爆,剩低的空窗框已不太受力,鎖緊的空窗框 ...
C_Law 發表於 2019-8-4 02:54

https://www.youtube.com/watch?v=DYsKYacvo_I

pc5 發表於 2019/8/4 03:13

後半集有比較接近現實的模形測試:

窗...本身一個長方形..食風既面積本身都係食緊風
留條隙 條隙都唔係食風位置
唔同平時係BANNER  開窿 界位走風   你係窗上塊玻璃開窿就真係冇咁食風
何況你有足夠空間比風走..咁即係雨水都夠位走入屋內
真係吹足一日..有幾多水入屋你自己諗

有趣問題,唔關窗可能保持氣壓相同
不過,上次十號風球+橫風橫雨,
即使係隻打橫的氣窗有罅,都會即時入雨水,點可能唔關實隻窗丫

除非你前門大開,兩面扯風,否則一定係鎖窗。

via HKEPC Reader for Android

其實會唔會係樓主老豆教嘅原理,只適用於地上建築嘅木屋、石屋或鐵皮屋咋?